Даниил Медведев показа защо е считан от мнозина за главния фаворит на Аустрелиън Оупън. Руснакът отстрани Феликс Оже-Алиасим с 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5, 6:4 и на полуфинала ще се изправи срещу Стефанос Циципас, когото надигра на същата фаза в Мелбърн през миналата година
 
Медведев постигна втори обрат в кариерата си от 0:2 сета, а Феликс Оже-Алиасим изигра най-паметния си двубой досега. 21-годишният канадец бе много агресивен на корта и записа повече асове (18:15) и уинъри (64:49). Руският тенисист обаче допусна по-малко непредизвикани грешки - 53:75, а и бе много по-ефективен при възможностите за пробив.

В началото на мача сервисът и на двамата работеше безотказно до 5:5 гейма, когато Оже-Алиасим вкара в употреба мощта на своя форхенд и стигна до един напълно неочакван пробив. Реакцията на Медведев  беше мигновена, но в тайбрека Алиаисм контролираше нещата и затвори частта в своя полза чрез три поредни точки в актива си. 

Вторият сет тръгна добре за канадеца с ранен пробив и това му помогна да го спечели с 6:3. Миналогодишният финалист в Мелбърн търсеше проблемите си в поведението на публиката и страдаше от сериозна липса на концентрация, която тушираше с отлично насочени сервиси. 
 
В третата част Медведев намери правилния ритъм и бекхендът отново бе най-ефикасното му оръжие. За кратко мачът бе прекъсна заради дъжд, но дори и това не успя да спре руснака да спечели със 7:6. Световният №2 се справи с напрежението, показвайки най-доброто от своя тенис за четвърта поредна победа над  Феликс Оже-Алиасим.