Чехкинята Петра Квитова оправда напълно статута си на фаворит в първия полуфинал при дамите в Откритото първенство на Австралия. 28-годишната тенисистка победи сензация Даниел Колинс (САЩ) със 7:6 (2), 6:0 и се приближи на един мач от титлата в Мелбърн.

Загубата съвсем не отнема от постижението на Колинс. Преди 2019-а тя нямаше нито една победа в досегашните си участия на турнири от Големия шлем, а за да се добере до ½-финалите тя успя да се справи с други поставени в основната схема имена като Юлия Гьоргес, Каролин Гарсия и Ангелик Кербер. Срещу Квитова обаче 25-годишната състезателка нямаше шанс, а срещата продължи малко над час и половина.

Първият сет беше изключително равностоен, като двете си размениха по един пробив. Колинс бе първата, която спечели противниковото подаване за 3:2, а след това опита да всичко, за да затвърди брейка. При петата си точка за връщане на пробива Квитова изравни резултата, а оттам нататък нито една от двете не получи нова възможност. Логично се стигна и до тайбрек, в който 2 минипробива поставиха чехкинята в изключително комфортна позиция. Още при първия си сетбол тя затвори сета със 7:2.

Именно този категоричен успех се отрази по много сериозен начин върху Колинс, която не успя да се събере за втория сет. Грешките от нейната страна на мрежата зачестиха, докато Квитова продължи да играе стабилно. Колинс допусна пробив още първия гейм, Квитова го затвърди, а след това още по-лесно проби съперничката си за втори път. Колинс направи неуспешен опит да се спаси от трети пореден загубен сервис и след като не успя резултатът стана 0:5. Квитова приключи мача още при първия си мачбол и така очаква победителката от другия дуел, който е между сънародничката ѝ Каролина Плишкова и японката Наоми Осака.

За първи път в своята кариера Квитова ще играе финал в Австралия. И двете ѝ титли от Големия шлем дойдоха на "Уимбълдън" (2011 и 2014).