Даяна Ястремска записа седмата си победа в Мелбърн, за да достигне до четвъртфиналите на Australian Open. В мач от четвъртия кръг на турнира, преминалата през квалификациите украинка победи бившата №1 Виктория Азаренка с 7-6(6), 6-4 за малко над 2 часа на „Род Лейвър Арена“.

Ястремска загатна за отличната си форма още в първия кръг с победата над Маркета Вондрушова, а след това елиминира последователно Варвара Грачева и Ема Наваро. Срещу Азаренка родената в Одеса тенисистка демонстрира здрави нерви в най-важните моменти. Тя реализира 38 уинъра, но допусна 37 двойни грешки. Украинката беше почти перфектна при излизанията си на мрежата и агресивната й игра беше възнаградена.

Азаренка губеше с 1:3 в откриващия сет, но взе четири последователни гейма и сервираше за спечелването на първата част при 5:4. Тогава тя се пропука и допусна изравняване. Последва нов пробив в полза на беларускинята, която обаче и този път не успя да удържи подаването си. В тайбрека шампионката от 2012 и 2013 година стигна до два сетбола, но Ястремска ги спаси, а след това измъкна сета с 8:6.

Азаренка направи ранен пробив във втория сет и изглеждаше, че е способна да обърне мача в своя полза, но не се получи така. При 3:0 тя имаше възможност за втори път да реализира брейк, но я пропиля. Ястремска не само изравни геймовете, но и поведе с 5:3. Украинката показа психическа устойчивост, когато сервираше за мача и заслужено ликува.

"Мисля, че се нуждая от хиляда вдишвания и издишвания, за да се успокоя, защото сърцето ми къде ли не се разхождаше из цялото ми тяло. По време на цялата среща си помислих, че ще загубя вероятно към 25 пъти. И в тайбрека, и във втория сет. Но показах, че съм боец и също така благодаря за горещата подкрепа от трибуните", радваше се 23-годишната красавица, заемаща и 93-о място в ранглистата на WTA.

Нямаше ръкостискане между двете тенисистки след края на срещата, тъй като украинците избраха да не поздравяват руските и беларуските спортисти заради войната срещу тяхната родина. Победителката обаче показа все пак някакво уважение, вдигайки ракетата си по посока Азаренка.

В първия мач за деня Носкова имаше реална игра само в първия гейм, който продължи 11 минути, бяха направени 20 точки и тя поведе след пробив. След това си взе бързо подаването на нула и се наложи оказването на медицинска помощ за украинката заради травма в долната част на гърба.

В третия гейм Свитолина стартира добре, направи два добри сервиса, но изведнъж отново се хвана за болното място и си личеше, че се мъчи. Тя тръгна към мрежата, подаде ръка на Носкова и се отказа от участие. Така младата чехкиня върви още по-напред, след като до момента отстрани и номер 1 в решетката на турнира Ига Швьонтек (Полша).