Барбора Крейчикова е втората финалистка на „Уимбълдън“. Чехкинята шокира голямата фаворитка за титлата Елена Рибакина с 3-6 6-4 6-4 за 2 часа и 9 минути и ще се бори за своята първа титла на трева в кариерата си, изправяйки се срещу Жасмин Паолини.

Мачът започна вихрено за Рибакина, която реализира два поредни пробива и натрупа комфортен аванс от 4-0. Състезаващата се за Казахстан тенисистка имаше два последователни сетбола при 5-2, но и в двата случая допусна непредизвикани грешки и шампионката от Ролан Гарос 2021 спечели подаването си. Четвъртата поставена обаче не пропусна втората си възможност да сервира за сета и надделя с 6-3.

Във втория сет Крейчикова подобри значително играта си в дефанзивен план, а атаките ѝ с бекхенд от вътрешността на корта създаваха все по-сериозни проблеми на Рибакина. Това помогна на чехкинята да пробие и да поведе с 5-2. Рибакина редуцира пасива си, след което спаси пет сетпойнта, но въпреки това световната №32 спечели подаването си и затвори сета при 6-3.

Заключителният сет се разви по идентичен сценарий. Крейчикова продължи да бъде много солидна в защита и се възползва максимално от грешките на опонентката си. Един пробив и този път се оказа достатъчен за чехкинята, която надделя с 3-6, 6-3, 6-4 след малко повече от 2 часа игра. / БГНЕС