Първите три четвъртфиналистки на тазгодишното издание на турнира от Големия шлем – Australian Open, вече са ясни. Това са Мадисън Кийс (САЩ), Барбора Крейчикова (Чехия) и Джесика Пегула (САЩ). Първите две записаха бързи победи на 1/8-финалите, докато третата трябваше малко повече да се потруди, но също спечели в два сета.

Кийс спечели с 6:3, 6:1 срещу 8-ата поставена Паула Бадоса. Американката се нуждаеше от само час и 11 минути, за да сломи съпротивата на своята съперничка. Тя пое инициативата от самото начало на мача с ранен пробив и без особени трудности взе първия сет. Във втория пък бе дори още по-категорична, като даде само гейм на съперничката си.

Следващата опонентка на Кийс в турнира ще бъде 4-ата поставена Барбора Крейчикова. Чехкинята, която е шампионка от Ролан Гарос за миналата година, също спечели повече от убедително срещата си с Виктория Азаренка. 26-годишната тенисистка се наложи с 6:2, 6:2. Тя не срещна особено сериозна съпротива от бившата №1 в света и направи нова крачка към финала.

Най-завързаният мач от програмата при жените тази нощ бе този между Джесика Пегула и Мария Сакари (Гърция). В него победата отиде на сметката на американката със 7:6(0), 6:3, но тя трябваше доста да се поизпоти, за да ликува накрая.

Първият сет бе доста любопитен. Пегула на два пъти повеждаше с пробив, но и двата пъти Сакари успяваше да се върне и накрая докара нещата до тайбрек. Там обаче американката бе безкомпромисна и не даде и точка на съперничката си.

Gulliver/GettyImages
71 снимки

Във втория сет Пегула направи пробив в четвъртия гейм за 3:1 и това се оказа достатъчно. Тя не изпусна инициативата до края на сета и с 6:3 в успя да затвори мача в своя полза. Следващата противничка на американката ще бъде определена в битката между световната №1 Ашли Барти и Аманда Анисимова.