Каролине Возняцки най-сетне успя! Датската тенисистка прекъсна чакането на първа титла от Големия шлем в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия. В бемилостен финал срещу световната №1 Симона Халеп Возняцки даде всичко от себе си, за да триумфира със 7:6 (2), 3:6, 6:4. Така от понеделник именно 27-годишната шампионка ще бъде новата лидерка в ранглистата.

За Халеп залогът беше абсолютно същия, но за съжаление на румънката, тя ще почака още малко за дебютния си трофей от Големия шлем. Тя бе не по-малко достойна за триумфа, но в решителните мигове Возняцки бе тази, която поемаше рисковете и пращаше по-дълбоките удари.

Возняцки показа много агресия още от в самото начало на мача. Датчанката изпращаше ударите си с невероятна дълбочина, докато Халеп имаше нужда от повече време, докато намери своя ритъм. Логично още при първия си шанс за пробив световната №2 се възползва и дръпна с 2:0, а впоследствие и с 5:2. Тук някъде започна подемът в играта на Халеп, а може би и напрежението върху Возняцки да сервира за сета си каза думата. Датчанката изобщо не приличаше на себе си и набързо се оказа с пасив от 0:40. Возняцки успя да спаси две от точките за пробив и капитулира при третата, с което резултатът стана 4:5. До края на срещата възможности за пробив нямаше и така трябваше да има тайбрек. Той тръгна лошо за Халеп, която допусна минипробив още при първия си сервис, а оттам нататък Возняцки се концентрира върху това да печели точките, в които тя има началния удар. Тя постигна още един минипробив за 5:2 и в крайна сметка взе тайбрека със 7:2.

В хода на втория сет стана видно, че румънката не се намира в топ кондиция, а и условия за игра бяха далеч от идеалните по отношение на влажността. Въпреки това Халеп демонстрира познатия характер и преглътна множество трудности, за да изравни резултата. Тя положи неимоверни усилия, за да избегне пробив още в третия гейм. Бяха нужни 6 равенства преди лидерката в ранглистата на WTA да спечели подаването. Това оказа негативен ефект върху играта на Возняцки, а двубоят продължи да се движи гейм за гейм. В 8-ия датчанката отново беше неузнаваема и с куп грешки позволи на Халеп да реализира единствения пробив. Спечелването на сета съвсем не беше лесно за румънката, която отрази три точки за пробив и пропусна два сетбола, преди да се наложи с 6:3.

Решителният трети сет още от началото се очерта като върховна битка на изтощението. Преди началото му съдията на стола нареди 10-минутна почивка в съблекалнята, а след нея двете съпернички се вкопчиха наистина здраво. Публиката видя четири последователни пробива до 3:3, като надмощието преминаваше рязко от едната страна към другата. Седмият гейм предложи познатата битка от основната линия, в която сервисите имаха все по-малко значение. Умората при Возняцки ставаше все по-видима, докато Халеп намираше начин да черпи сили отнякъде. Румънката взе инициативата и спечели предимство, което се превърна в пробив след двойна грешка на Возняцки.

В този момент датчанката поиска медицински таймаут заради проблем с лявото коляно. Прекъсването наруши ритъма в играта на Халеп, която определено стоеше малко по-добре. Возняцки без усилие дръпна с 0:30, но загуби аванса си два пресилени бекхенда в аут. Въпреки това световната №2 не се обезкуражи и продължи да натиска повече предимно от форхенд. Беше ред на Халеп да се задъхва от умора и в крайна сметка след поредния пробив резултатът стана 4:4.

Следващият гейм донесе спокойствие за Возняцки, която намери начин да спечели подаването си, което постави Халеп в позиция да сервира за мача. Геймът вървеше точка за точка, но при 30:30 Возняцки спечели оказал се ключов аванс. В следващото разиграване мечтата на румънката загина, а сълзите на радостта бликнаха от очите на Возняцки.