Марияна Вельович е едно от нежните лица на тениса. Нейната роля обаче е по-различна. Тя е официален арбитър от най-висока степен на мачове от женската и мъжката професионална верига. През 2015 година получава „Златна значка“. Чест и отговорност, които я поставят в позиция да ръководи двубои от Големия шлем и най-реномираните турнири в календара на WTA и ATP.

Сръбкинята е родена на 24 януари 1987 година в Крагуйевац. През 2008 година завършва правното училище в Белград с най-високо отличие сред всички останали, учещи за съдии. Благодарение на успеха и потенциала си, Съдийският комитет незабавно решава да й даде правото на пробен период, в който да реферира срещи на турнири от висока категория в страната. През 2009 година за първи път в Сърбия Международната тенис федерация одобрява създаването на учебно заведение от второ ниво в Нови Сад, където Неманя Радич, Дарко Гаджич и Марияна се сдобиват с „бели значки“.

От 2010 година Вельович започва регулярно да получава наряди за международни срещи с други нейни колеги чрез своеобразния еразъм на Съдийския комитет, обвързан с определени страни. Тя използва тази възможност и впоследствие е приета в трето ниво на заведение за обучение през 2011-а, което тя успешно завършва. Международната тенис федерация я награждава със „сребърна значка“ 2 години по-късно и така започва професионалната си кариера.

Въпреки скоропостижния си успех, Марияна никога не забравя откъде е тръгнала и поддържа регулярна връзка със сръбската тенис федерация. Когато имат нужда от нея, тя не отказва повиквателни от местни турнири, които са под нивото й и се отзовава.

Днес тя е известен и уважаван човек в съдийските среди на тениса, който регулярно получава правото да води решителни сблъсъци от най-известните състезания по цял свят.

Върхът в кариерата й е нарядът за дамския финал на Australian open през 2018 година между Симона Халеп и Каролин Вожняцки, както и този на Уимбълдън миналото лято между Серина Уилямс и отново Симона Халеп.

Марияна Вельович не се притеснява от никого и е готова да се намеси във всеки един момент, когато има някаква нередност на корта. По-рано днес в 1/4-финалната среща на Откритото първенство на Австралия между Роджър Федерер и Тенис Сандгрен, сръбкинята бе известена от страничен рефер, че швейцарецът е използвал нелицеприятни думи след една загубена точка. Реакцията на Вельович бе светкавична и тя предупреди официално Маестрото, следвайки стриктно протокола. Това бе доказателство, че дори да имаш на сметката си 20 трофея от Големия шлем, не можеш да убегнеш от чаровната, но строга и справедлива Марияна Вельович.