Американката Мадисън Кийс продължава своите великолепни изяви в Австралия и записа десетата си поредна победа. Кийс не остави никакви шансове на световната номер четири Барбора Крейчикова и я надигра с категоричното 6:3 6:2, за да се превърне в първата полуфиналистка при дамите на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Американката повтори постижението си от 2015-а година, когато също беше във финалната четворка на надпреварата в Мелбърн, а тя ще трябва да преодолее съпротивата на една измежду Ашли Барти и Джесика Пегула, за да продължи към сблъсъка за големия трофей. Срещата започна с леко надмощие на по-високо поставената Крейчикова, която вкарваше топката с отлична дълбочина в пределите на корта и осъществяваше успешно натиск върху бекхенда на своята съперничка. Непоставената състезателка обаче можеше да разчита на началния си удар, когато се озовеше в трудно положение и отрази общо шест точки за пробив, докато поведе с 3:2 гейма.

Играта на Кийс вървеше все по-добре и тя превръщаше всяко много свои разигравания в уинъри, за да се поздрави с лесно спечелване на откриващия сет. Серията на 51-ата в ранглиста продължи с пълна сила във втория сет, където тя на бърза ръка взе аванс от 3:0, но чехкинята беше решила да не се предава и върна един от двата си брейка изоставане. Впоследствие обаче жегата изцяло сломи силите на чехкинята и тя просто нямаше как да бъде равностойна, което помогна на нейната опонентка да затвори бързо срещата в своя полза.