Поставеният под номер 7 в турнира Матео Беретини се наложи драматично в пет сета над Гаел Монфис с 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2 в мач, продължил 3:50 часа. На полуфиналите първата ракета на Италия ще се срещне в петък с Рафаел Надал. Беретини става и първият италианец, който се класира на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Беретини започна по-активно мача в ролята си на фаворит. Той успя да пробие сервиса на Монфис още в петия гейм, което бе достатъчно да затвори сета при 6:4. Историята се повтори и във втория сет, като единствената разлика бе, че Беретини направи пробив в седмия гейм и приключи с 6:4.

В третия сет обаче започна възходът на поставения под номер 17 Монфис, който успя да вземе подаването на италианеца, за да поведе с 4:2, след което затвори с 6:3.

Това даде допълнително самочувствие на французина, който започна да поема по-големи рискове и да играе по-агресивно, което му донесе два пробива в четвъртия сет и краен успех с 6:3.

Матео Беретини започна много по-уверено решителния сет, като направи два бързи пробива и дръпна с 4:0. След това бе достатъчно на световния номер 7 да печели подаванията си и да приключи мача със свой сервис за 6:2.

Мачът бе изключително оспорван, като статистиките на двамата са почти изравнени. Беретини направи 51 печеливши удара срещу 48 на Монфис, италианецът допусна 50 непредизвикани грешки срещу 51 на френския играч. Матео Беретини имаше малко по-добър процент при първия си сервис, но Гаел Монфис спечели малко повече точки при своите първо и второ подаване.

"Надявам се утре Яник Синер да стане вторият италианец на полуфиналите. Мачът с Монфис предложи много емоции. Щастлив съм, че спечелих, оставих сърцето си на корта", бяха първите думи на Беретини след успеха. Запитан дали му е попречило това, че публиката е подкрепяла съперника му, той отговори: "Може би част от хората тук не са тенис фенове. Но аз нямам проблем с това, не може всички да те харесват. Щастлив съм, че спечелих и продължавам напред".

"Когато играх за първи път с Надал и загубих, не знаех какво да очаквам. Сега знам, че ме очаква битка. Добре, че и той игра 5 сега. Надал е по-възрастен, но и по-опитен", сподели очакванията си италианецът от полуфинала.