Голямата изненада на деня на Ролан Гарос поднесе представителката на домакините Леолия Жанжан. 26-годишната французойка, която заема 227-мо място в световната ранглиста, разгроми с 6:2, 6:2 осмата в схемата и бивша водачка в класацията на WTA Каролина Плишкова.

Жанжан, която играе почти изцяло на турнири на ITF и пет години бе извън корта, докато учи в САЩ, спечели девет поредни гейма срещу Плишкова в края на първия и началото на втория сет, което и подсигури крайния успех.

Победата на французойката е толкова изненадваща, че според статистическия гигант Опта от 1988 година насам никога тенисистка с толкова нисък ранкинг като този на Жанжан не е печелила срещу опонентка от топ 10. Последният такъв случай е на 16-годишната тогава Кончита Мартинес срещу Лори Макнийл.

В третия кръг на Ролан Гарос Леолия Жанжан ще играе с румънката Ирина-Камелия Бегу, която отстрани номер 30 в схемата Екатерина Александрова от Русия след 6:7(3), 6:3, 6:4.

Американката Джесика Пегула, номер 11 в схемата, също продължава към следващия етап след успех с 6:1, 5:7, 6:4 над украинката Анхелина Калинина.