Хуберт Хуркач се класира за първи път в кариерата си на 1/4-финалите в турнирите от Големия шлем.

Поставеният под №14 елиминира втория в схемата Даниил Медведев от Русия след 2:6, 7:6(2), 3:6, 6:3, 6:3 в четвъртия кръг на "Уимбълдън".

Двубоят бе прекъснат снощи в четвъртия сет заради дъжд при 4:3 гейма за поляка и сервис на съперника.

При доиграването днес Хуркач веднага осъществи пробив, след което взе подаването си, за да вкара срещата в пета решителна част. В нея 24-годишният състезател направи ранен брейк и дръпна с 3:1, след което запази аванса си до края и след 3 часа и 7 минути вдигна победоносно ръце.

"Беше много труден мач. Даниил е страхотен играч, №2 в света, има страхотни качества. Да успея да спечеля този мач е нещо голямо за мен и се чувствам страхотно. За първи път ми се случва мой двубой да бъде прекъснат в края на четвъртия сет. Знаех, че при доиграването днес трябва да бъда концентриран от първата точка. Свърших отлична работа", коментира той на интервюто на корта.

Медведев спечели 150 точки в схватката, с 5 повече от опонента си, но това далеч не бе достатъчно.

Следващото препятствие на Хуберт ще бъде осемкратният първенец Роджър Федерер.

"Роджър е невероятен за този спорт. Това, което е направил, начинът, по който играе, титлите, които е спечелил през кариерата си...Той е вдъхновение за много играчи, в това число и за мен. Ще бъде забавно. Ще се опитам да играя добре, ще обсъдим нещата с треньора ми и ще видим какво ще се получи", допълни 18-ият в световната ранглиста.