Линда Носкова стана автор на голямата сензация в женската схема на Australian Open, след като елиминира световната №1 Ига Швьонтек в третия кръг. 19-годишната чехкиня, която за първи път в кариерата си играеше на подобна фаза в Големия шлем, се наложи с 3:6, 6:3, 6:4.

За Швьонтек това е най-ранното отпадане в турнир от Шлема от „Уимбълдън“ през 2022 г. Полякинята спечели първия сет, след като направи пробив за 4:2 и след това удържа аванса си. Втората част беше решена след пробив в полза на Носкова в осмия гейм, когато тя поведе с 5:3 и след това при собствен сервис спечели сета.

Младата чехкиня осъществи брейк в подаването на Швьонтек в третия гейм на решителната част, но полякинята веднага върна пробива. Равенството се запази до седмия гейм, когато Линда Носкова направи още един пробив, а след това не изпусна преднината си и приключи двубоя при първия си мачбол.

На осминафиналите Носкова ще играе срещу победителката от мача между Елина Свитолина (Украйна) и Виктория Голубич (Швейцария).