Хърватинът Иво Карлович участва в поредния си маратонски мач, като този път имаше нужда от повече от 5 часа и 42 гейма в решаващия сет, за да стигне до крайното 6:7(6), 3:6, 7:5, 6:2, 22:20, срещу Орасио Себайос в мач от първия кръг на Аустрелиън Оупън.

20-ят поставен в схемата бе поставен в много тежка позиция, след като изгуби тайбрека на първата част, а след това допусна един пробив във втората и изостана с 0:2 сета. Доктор Иво обаче демонстрира опит и характер, за да пробие в края на третата част и да се върна в мача, след което взе два пъти подаването на съперника си в 4-ия сет и вкара мача в решаващ сет. В него и двамата бяха почти безгрешни при подаванията си и не даваха почти никакви шансове на съперника, като все пак 37-годишният хърватин успя да се наложи с 22:20 и да се класира за втория кръг.

Карлович бе близо до това да подобри рекорда си за най-много асове, като реализира 75 в срещата и 38 само в маратонския пети сет. Той спечели 91 процента от разиграните точки след първи сервис (127/140) и постигна 65 процента ефективност при излизанията на мрежата (68/105). Себайос от своя страна реализира 33 аса, така че общата сметка за двубоя надхвърли 100.

В следващия кръг Карлович ще се изправи срещу австралиеца Андрю Уитингтън, който победи Адам Павлашек в четири сета. /БГНЕС