Рекордьорът по титли на сингъл от Големия шлем Роджър Федерер безпроблемно намери място в полуфиналите на мъжкия турнир от Откритото първенство по тенис на Австралия. За малко повече от час и половина швейцарският ветеран подчини една от изненадите в шампионата – Миша Зверев с чиста победа 6:1, 7:5, 6:2.

29-годишният германец направи запомнящо се представяне в Мелбърн, като отстрани световния номер 1 Анди Мъри, за да стигне до срещата с 36-годишния Федерер. Зверев опита да приложи агресивна тактика с цел да изненада Маестрото, който се възползва от това, за да изнесе една от поредните си лекции на корта.

Първият сет на мача приключи още преди Зверев да се опомнил. Само за десет минути игра резултатът набъбна до 4:0 за Федерер, който взе два бързи пробива. Германският му противник бе избрал да започне по-предпазливо, но нямаше как да се мери с Федерер при размяната на удари от основната линия. Зверев взе смело решение да промени играта си, като започна да играе постоянно сервис-мрежа. Това му помогна донякъде да удължи сета, но той приключи за 20 минути при резултат 6:1 за Федерер.

Вторият започна доста по-интересно, особено с неочаквания срив в началния удар на швейцареца. В четвъртия гейм Федерер не успя да спечели нито една точка и логично Зверев проби. За съжаление на немеца съперникът му веднага върна пробива и нещата започнаха отначало. Зверев съумяваше да се държи с невероятни усилия и новата си тактика, но в 11-ия гейм поддаде. Федерер реализира пробив на нула, а след това от трети опит при свой начален удар затвори сета със 7:5.

Третият сет също имаше оспорвано начало, но при 2:2 Федерер притисна опонента си и след серия от равенства го проби, затвърждавайки набързо брейка за 4:2. След това дойде ред на маратонския седми гейм, в който и двамата показаха много класа в изпълненията си. Цели 10 равенства бяха нужни, за да може Федерер накрая на реализира още един пробив с невероятен бекхенд ретур по правата. Зверев не беше много далеч да върне единия от пробивите след няколко неубедителни сервиса на Федерер. Началният му удар обаче се върна към нормално функциониране именно в този миг, а с форхенд по диагонала швейцарецът си осигури двубой срещу сънародник Станислас Вавринка в полуфиналите.