Номер 4 в световната ранглиста Елена Рибакина (Казахстан) достигна до втория си четвъртфинал на Откритото първенство на Франция по тенис.

Рибакина победи украинката Елена Свитолина с 6:4, 6:3 за 69 минути и продължава напред в турнира от Големия Шлем.

След слабо начало, при който и двете загубиха подаването си, родената в Русия Рибакина подобри играта си и още един пробив й беше достатъчен, за да вземе първия сет.

Във втората част 29-годишната Свитолина отново не можеше да се справи със силните удари на съперничката си, а освен това показа признаци на умора.

"Наистина съм доволна от представянето си. Тя е страхотен боец, трудно е да я победя, но съм щастлива, че успехя. Гордея се от това как се подобрявам през последните няколко години и съм доволна, че най-накрая играя под открит покрив при хубаво време", каза победителката.

Родената в Одеса Свитолина е достигала до четвъртфиналите четири пъти, включително през 2023-а, но сега не успя да затрудни бившата шампионка от "Уимбълдън".

Рибакина, която попадна сред най-добрите осем в надпреварата в Париж за първи път от 2021 година, ще се изправи в спор за място на полуфиналите срещу 12-а поставена в схемата италианка Жасмин Паолини, която елиминира рускинята с 4:6, 6:0, 6:1 за 1:54 час. Тя ще играе в тази фаза на турнир от Шлема за първи път в кариерата си.

"Много съм щастлива. Беше тежко, в началото особено. После обаче свръших добра работа", каза италианката след мача.