Краля на Клея Рафаел Надал върви по план-график за своя трофей №11 на Октритото първенство на Франция. Матадора надви безапелационно в три сета Хуан Мартин дел Потро и не остави никакъв шанс на Кулата от Тандил – 6-4, 6-1, 6-2 за два часа и 17 минути игра.

В началото на първия сет ДелПо имаше три шанса да пробие сервиса на родения в Манакор тенисист, но Надал не трепна и си взе сервис-гейма. Сетът бе изключително изравнен и драматичен, но в най-важния момент аржентинецът сервираше и допусна два сетбола срещу себе си. Първият бе отразен, но при втория Надал не сгреши и дръпна с 1:0 сета.

Втората част започна ударно за испанеца, след като на два пъти спечели подаването на опонента и затвърди своите сервиси, като стигна до аванс 5-0. В шестия гейм Дел Потро намали, но при последвалия гейм Надал удвои аванса си.

В хода на срещата Кулата от Тандил не успя да намери себе си и така бе и в третия сет. Ранен пробив, с втори такъв малко по-късно донесе на Надал мач с Доминик Тийм, който по-рано през деня победи в три сета изненада Марко Чекинато с 3-0 сета.

Последната загуба на Краля на Клея на червено е именно от австриеца, който го надви на четвъртфиналите на Мастърса в Мадрид.