Новак Джокович се класира за рекорден 8-и път на финала на Australian Open, след като спечели юбилейния 50-и мач в съперничеството си с Роджър Федерер на 1/2-финалите от Откритото първенство на Австралия със 7:6(1), 6:4, 6:3.

Федерер започва на сервис. Бърз ретур в краката накараха швейцареца да сгреши. Последва форхенд в аут по правата и 0:30. Третата точка бе директна 15:30. След дълго разиграване, в което Маестрото доминираше, Джокович се защити по отличен начин и дочака грешка - 15:40. Сервисът обаче отново помогна и с 2 бързи точки Роджър изравни. Непредизвикана грешка от форхенда на Джокович даде аванс на сервиращия. Сърбинът обаче отвърна и със светкавичен ретур притисна рекордьора по титли от Шлема - 40:40. Федерер отговори с блестящ ас. Дълго разиграване и непредизвикана грешка на Федерер. След това обаче последва ас по правата със 193 километра в час. Размяна на слайс от бекхенди принуди Маестрото да сгреши и ново равенство. Сечен ас по диагонала и ново предимство. Със следващия по правата отвори корта и завърши по обратния диагонал след 6-минутен първи гейм - 1:0.

Джокович стартира изключително колебливо и бързо изостана с 15:40 след поредица от грешки. Това даде шанс на Маестрото и той се възползва по отличен начин, след като пусна къса топка и размина с бекхенд по правата сърбина - 2:0.

Третият гейм започна с нова изненада - 2 агресивни ретура и 0:30. Федерер обаче отговори с отличен сервис, с който отвори корта и завърши с форхенд по правата. Нов такъв в същата посока принуди Ноле да сгреши в мрежата - 30 равни. Размяна на форхенди по диагонала и сгрешка от Федерер. След това последва нова грешка от ракетата на швейцареца и пробивът бе бързо върнат - 2:2.

Новак затрудни по максимален начин съперника си със сечен бекхенд по правата и това му донесе успех 15:0. Мощен сервис по диагонала  и 30:0. Брилянтен ретур уинър по диагонала от форхенд и 30:15. Джокера натисна от форхенд при следващото разиграване и това му спечели точката. Федерер отвърна с бърз бекхенд уинър по правата - 40:30. Размяна по обратния диагонал от бекхенд и грешка от сервиращия - 40:40. Фамозно предвижване по корта и защита дадоха шанс на Маестрото да вземе преимущество и да завърши с форхенда си по обратния диагонал. Джокович спаси точката за пробив със сервис от 196 километра по диагонала. Дълбоко пласиран форхенд на основната линия изтласка Новак и той сгреши - нова точка за пробив. Този път изненада със сервис по правата и ретур в аут - ново равенство. 38-годишният швейцарец отигра няколко слайса от бекхенд и Ноле сгреши отново. Този път при следващата точка за пробив Федерер взе рано топката от бекхенд и я изпрати светкавично по диагонала. Световният №2 опита да изостри по правата го сбърка - пробив и 3:1.

Втори сервис със 160 километра бе наказан веднага и 0:15. Ас по диагонала и 15 равни. Нова директна точка - отново по диагонала - 30:15. Дълбок ретур от Джокович на форхенда след втори сервис - 30 равни. Сервис-мрежа и 40:30 след сигурен смаш. Трети ас, този път по правата на форхенда на Новак и 4:1 за носителя на 103 титли.

Настоящият шампион започва с двойна грешка. При втората точка Ноле навлезе в корта, но бе разминат с форхенд уинър по диагонала - 0:30. Фамозен ретур и фантастичен форхенд на линията по диагонала от Федерер принуди Джокович да прати топката в аут - 0:40. Първата точка за пробив е спасена със сервис по правата. Първи ас за Джокович в мача - 30:40. Намеса на мрежата малко след началото на мрежата принуди Федерер да излезе на мрежата, но сгреши в мрежата форхенда си. Още една бърза точка за белградчанина, този път след сбъркан бекхенд на опонента. Бърз ретур от Федерер обаче матира сервиращия. Воле в аут и бекхенд в аут при следващите 2 точки измъкнаха от сложната ситуация сърбина - 4:2.

Роджър започва със седмия си ас. Сервис-мрежа и 30:0. Осми ас, този път по правата - 40:0. Още един на линията, ретур в мрежата и 5:2.

Ретур уинър по правата с новите топки - 0:15. Бекхенд в мрежата по правата от Джокера - 0:30. Плитък ретур принуди Новак да излезе на мрежата и този път завърши - 15:30. Слаб форхенд по диагонала от Федерер изравнява точките. Мощен начален удар по правата на бекхенда - 40:30. Вторис сервис (1/6 спечелени) и бекхенд по правата в аут от Новак. Дълбок бекхенд от 7-кратния шампион и предимство за сериващия. Прецизен начален удар по диагонала и Джокович печели гейма - 5:3.

Федерер започва с двойна грешка. След дълго разиграване, Джокович пусна къса топка, Федерер я стигна до не можа да я прекара над мрежата. Сърбинът изкара от корта с ретура съперника, Маестрото опита форхенд по правата, но аут - 3 точки за връщане на пробива. Световният №2 се мобилизира максимално, разкара по корта Роджър и дочака грешка - 5:4.

Въпреки балонния ретур на Федерер, Джокович изпрати втория си удар в аут. Бързо поправи решката си с ас по диагонала - 15 равни. Слаб бекхенд от швейцареца в аут и 30:15. Няколко дълбоки удара, пласирани на линиите доведоха до удар в аут на Роджър. Нова бърза точка след сервис и геймовете са изравнени - 5:5.

Изключително стоп воле след сервис-мрежа - 15:0. Последва обаче непредизвикана грешка от форхенд по диагонала - 15:15. Контра пие бекхенд по правата, но аут на Федерер - 15:30. Нова размяна по диагоналите, швейцарецът опита отново права от обратния си удар, но нова грешка - 15:40. Първият брейкбол е спасен след излизане на мрежата и смаш от бекхенд. Кик сервис на второ подаване по диагонала - 40:40. Отличен първи сервис и с втория удар точка е спечелена - предимство Федерер. Още едно изпълнение на сервис-мрежа и Маестрото отново е напред в резултата - 6:5.

Посрещащият опита да изостри от бекхенд първото разиграване, но сгреши - 15:0. Печеливш удар по правата от бекхенд обаче му донесе втората точка - 15:15. Разиграване от 22 удара приключва със сечен бекхенд в аут от Роджър - 30:15. Блок-ретур от бекхенд по диагонала сервиращият бе изхвърлен от корта и сгреши - 30:30. Ас по правата със 195 километра в час - 40:30. Още един брилянтен начален удар, този път по диагонала и 6:6 гейма - тайбрек.

Феререр започна със сервис, но вторият му удар от форхенд излезе в аут - 0:1. 0:2 след къс диагонал от бекхенд. 0:3 след сбъркан бекхенд по правата. Роджър обърна по правата в 4-ото разиграване, отвори корта и завърши по диагонала от форхенд - 1:3. Систематична атака към бекхенда от Джокович му носи успех - 1:4. Директна точка от сервис по диагонала - 1:5. Изключителна къса топка от бекхенд по диагонала довежда нещата до 5 сетбола. Още първият е реализиран след печеливш бекхенд по правата от ретур - 7:6(1) за Джокович.

Вторият сет започва със сервис за Джокович. 3 бързи точки за него след грешки на съперника от форхенд и бекхенд. Четвъртата обаче е за Федерер след сгрешен втори удар от Новак.  Все пак той открива резултата - 1:0.

Швейцарецът започва с непредизвикана грешка от форхенд - 0:15. Директна точка от сервис - 15:15. Ново излизане на мрежата, но този път сърбинът размина от форхенд по диагонала опонента си - 15:30. Дълго разиграване и печеливш удар по диагонала от Джокович - 2 поредни точки за пробив. Ас по правата и 30:40. Нова директна точка след сервис по диагонала - равенство. Втори сервис в тялото и сбъркан ретур - предимство за Федерер. Втори сервис по правата, ретур в аут и 1:1.

Отличен сервис по правата към бекхенда - 15:0. Сгрешен форхенд в опит да размине съперника от форхенд и 30:0 за Джокович. Нова директна точка от сервис - 40:0. Бързо наложено темпо след началния удар и гейм на нула за шампиона - 2:1.

Роджър стартира с ас по правата. 11-и такъв и 30:0. Дълбок бекхенд по правата от Ноле довежда нещата до 30:15. Сервис-мрежа - 40:15 след аут от форхенд на Новак. Сбъркан втори удар от бекхенд на Федерер обаче и 40:30. Още една директно спечелена точка - 2:2 гейма.

Федерер влезе добре в първото разиграване от ретур, но сбърка форхенда си по правата в аут. Последва грешка и от бекхенд по диагонала - 30:0. На третия път обаче контрира по правата от силната си страна и намали на 30:15. Джокович контрира със 196-километров ас по правата. Ретур в аут от форхенд и 3:2 за Ноле.

15:0 след сервис по диагонала, след който Федерер отвори корта и завърши по правата. Новак обаче затисна от ретур при следващата точка - 15:15. Втора двойна грешка - 15:30. Извънземно стоп воле от Маестрото за 30:30. След следващия сервис опита контра пие от форхенд, но в аут - точка за пробив. Пресилен форхенд в аут от Новак - равенство. Нов начален удар по диагонала и предимство за Роджър. Сервис-мрежа и нов успех за Федерер - 3:3.

Ретур в краката на Джокович, излизане на мрежата и бекхенд в мрежата на Джокович. Сърбинът отвръща обаче с ас за 15 равни. 200 километра начален удар по правата - 30:15. Форхенд по правата от Федерер среща мрежата - 40:15. Швейцарецът опита бърза развръзка с излизане на мрежата след втория си удар след ретур, но вторият в световната ранглиста го размина по диагонала - 4:3

Маестрото започва със сервис-мрежа - 15:0. Дълга размяна на удари от бекхенд и форхенд носят успеха на Роджър - 30:0. Ас със 158 километра в час по диагонала и 40:0. Ретур в аут от бекхенд - 4:4.

Федерер взе рано топката от ретур, притисна Джокович и той сгреши бекхенда по диагонала - 0:15. Средно дълго разиграване и печеливш удар от форхенд за Ноле - 15 равни. Ас по правата - 30:15. Посрещащият отново излезе на мрежата, но белградчанинът го размина по правата от бекхенд. 202-километров сервис по правата и нов гейм - 5:4.

Грешка от форхенд след сервиса - 0:15. Сервисът обаче след това влиза в действие и Федерер завършва рутинно на мрежата. Начален удар на форхенда на Ноле и ретур в мрежата - 30:15. Размяна на слайсове завършва с грешка от бекхенд в мрежата по правата от Маестрото. Директна точка по правата и 40:30. Дълбок ретур на Ноле обаче притисна съперника, който не съумя да топката над мрежата. Ново излизане на мрежата след сервис, но това път хвана в крачка опонента си и Федерер сгреши волето в мрежата - сетбол. Къса топка, която за съжаление на сервиращия е достигната и Джокович завършва по диагонала за 6:4.

Първата точка в третия сет е за Джокович след сбъркан форхенд от Федерер. Втората е за съперника след чудесен печеливш удар по диагонала от бекхенд. Ас и 30:15 за Ноле. Ретур в аут от бекхенд - 40:15. Излизане на мрежата след ретур и топка в краката на Роджър - гейм за Новак.

Третият в ранглистата започва с 15:0 след уинър от форхенд след сервиса по диагонала. Сбърка при следващата точка, но отново поведев в третата след директна точка от сервис - 30:15. Двойна грешка за Федерер - 30:30. Въпреки добрия ретур, с който притисна съперника, Федерер контрира по правата с форхенда си 40:30. Още една мощна атака с форхенд и гейм за 38-годишния баща на 4 деца.

2 дълги разигравания изграждат предимство от 30:0 за Джокович. Мощен ретур от Федерер предизвикват грешка на сърбина - 30:15. Плитък ретур и печеливш удар от бекхенд по правата. Следващият обаче е дълбок в краката на сервиращия и мрежа на Новак - 40:30. 197 километра в час ас по правата и 2:1.

Отличен форхенд по правата и излизане на мрежата впоследствие - 15:0. Ас по правата за 30:0. Нов ас по правата на втори сервис - 40:0. Трета директна точка за Роджър, този път по диагонала за 2:2 гейма.

Непредизвикана грешка от бекхенд по правата на Ноле в първата точка - 0:15. Следващите 2 обаче са спечелени директно от начален удар. Бекхенд в аут след минаващ удар на Федерер и 40:15. Нов ас на Джокович го извеждат напред в резултата - 3:2 гейма.

2 пъти Роджър не съумя да завърши след излизане на мрежата и бе прехвърлен 0:15. Джокович пласира бекхенд през най-високата част на межата по правата, но Федерер контрира с форхенда и завърши на свой ред по диагонала. Ново излизане на мрежата след сервис - 30:15. Непредизвикана грешка от форхенд по правата и 40:15. 2 поредни бекхенда по правата донесоха успеха на Ноле в следващата точка. Сгрешен бекхенд по правата от швейцареца - равенство. Новак отново изостри по правата с бекхенда си, Федерер закъсня и не можа да прати топката над мрежата - точка за пробив. Кроскорт уинър от форхенд след дълго разиграване седемкратния шампион закова топката на линията и излиза напред с 4:2.

Първото разиграване е на сметка на Маестрото след мощна атака от форхенд. Добър ретур и излизане на мрежата след форхенд по правата му позволи да завърши волето за 0:30. Натиск към бекхенда на съперника връща Ноле в гейма - 15:30. Непредизвикана грешка от форхенд след ретура изравнява точките. Ас с 206 километра по правата - 40:30. Комбинация от сервис по диагонала и бекхенд по правата довеждат Джокович на гейм от крайния успех.

Сервис-мрежа от Федерер и 15:0. Начален удар по диагонала с кик изхвърли Джокович от корта и Роджър завърши на празен корт за 30:0. Отличен ретур и мрежа от форхенд за 30:15. Фамозен ретур по правата носи директна точка за посрещащия - 30 равни. Сервис на форхенда на Ноле и ретур в мрежата - 40:30. Пресилен бекхенд по правата от Новак носят третия гейм в сета за Федерер. Джокович ще серива за мача.

След оспорване сърбинът печели директна точка от сервис - 15:0. Нов такъв, този път по диагонала покачват резултата на 30:0. Размяна на бекхенд по диагонала изхвърлиха сърбина от корта и Роджър завърши спокойно на празен корт. Бърза комбинация след ретур и печеливш удар от форхенд по диагонала за Федерер - 30 равни. Много къс ретур принуди Ноле да излезе на мрежата и той завърши - мачбол. Дълбок втори сервис, размяна на бекхенди по диагонала и удар в мрежата на Роджър. Гейм, сет и мач за Новак Джокович.