Откритото първенство на Австралия по тенис ще има нов шампион! Световният номер 1 Новак Джокович детронира Стан Вавринка в петсетов трилър на полуфиналите, като двубоят бе повторение на миналогодишния четвъртфинал в Мелбърн. Този път сърбинът оцеля със 7:6(1), 3:6 6:4, 4:6, 6:0 и се класира за битката за трофея, където ще се изправи срещу Анди Мъри. Със загубените 1280 точки от неуспешната защита на титлата Вавринка се свлича от четвърто на девето място в световната ранглиста при мъжете.

Четирикратният шампион в Австралия Джокович пък се класира за пети път на финала на турнира.

Новак Джокович и Стан Вавринка потеглиха стабилно на свой сервис и при 3:3 Джокович вече беше взел 55 поредни подавания в турнира. При 4:5 швейцарецът изоставаше с 15:40, но с мощен сервис и нова непредизвикана грешка от форхенда на Ноле се добра до равенства, а нататък два аса му донесоха равенство и в крайна сметка сърбинът взе първия сет със 7:6.

Вавринка удържа ключов гейм на старта на втория след два спасени брейкпойнта и нататък пое диригентската палка в разиграванията. Джокович в пореден мач не изглеждаше доволен от играта си и съвсем не го криеше на корта. С двойна грешка той узакони предимството на Стан във втория сет, като му подари пробив за 2:4. Шампионът в Мелбърн се нуждаеше от една възможност и когато я получи рестартира битката с 6:3.

При 4:5 гейма в третия сет Вавринка се пропука и с форхенд в мрежата го предаде с 4:6. В четвъртия сет Новак Джокович трябваше да преглътне едно измъкване на косъм на швейцареца за 3:3 и се срина на свой сервис с 0:40. Стан имаше убийствен процент при точките за пробив с 4 реализирани от общо 5 и този път също не сбърка, пише tenniskafe.com. Скоро Ваввринка затвърди безпроблемно на 15 и при 5:3 петият сет изглеждаше близо. Поредният безмилостен форхенд от ракетата на Вавринка приключи сет, в който швейцарецът заби 10 уинъра срещу нито един на световния номер 1.

Новак Джокович беше в беда в самото начало на решителния сет, но Вавринка едва за втори път в мача пропусна брейкпойнт и сърбинът поведе с 1:0. Две двойни грешки и още една непредизвикана подариха пробив на Ноле в следващия гейм. Сервисът на Вавринка тотално изчезна и без да прави нещо впечатляващо, световният №1 проби още веднъж за 4:0. Стан имаше шанс за рибрейк, но поредната от 68-те му непредизвикани грешки до момента не му позволи да го реализира. Това пречупи съпротивата на шампиона и той предаде титлата с 0:6 в петия сет.