Ракета номер 1 на България Григор Димитров започна успешно първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Най-добрият ни състезател се справи в първия кръг с Янко Типсаревич след 4:6, 6:3, 6:1, 6:4. 

Григор Димитров преодоля в ранните часове на понеделник сръбския тенисист, който определено не се намира в най-добрата си форма, тъй като не е участвал в турнири през изминалата година. Въпреки това българинът сломи съпротивата му в Мелбърн, на корт "1573 Арина", за 2.36 часа игра.

Това бе едва втората победа за хасковлията над 34-годишния Типсаревич срещу четири за съперника. 

Андре Агаси и Дани Валверду изгледаха срещата от ложата на Григор Димитров, като на лицето на американеца на няколко пъти се прокрадна усмивка. 

Във втория кръг в Мелбърн българската ракета ще срещне Пабло Куевас, който преодоля Душан Лайович с 6:4, 7:5, 6:1.

Двубоят не започна добре за Григор Димитров, който претърпя крах в първия сет с 4:6. Янко Типсаревич направи пробив в ключов момент от тази част.. Сърбинът поведе с 30:0, Григор изравни за 30:30, но геймът се оказа в полза на съперника - 4:5.

В следващите три сета играта на българина се подобри, стана по-агресивен, разнообрази представянето си и закономерно резултатът се промени. Въпреки че започна трудно втората част, Григор Димитров направи ранен пробив за 2:0 след грешка на Типсаревич и не допусна изненада до края на частта - 6:3.

С ранен пробив започна и третия сет за 3:0. Янко Типсаревич трябваше да получи медицинска помощ - изглежда горещото време създаде трудности за опитния тенисист. Въпреки това сърбинът ще продължи мача, но спря добрата серия на Гришо за 1:4. Това обаче се оказа недостатъчно и българинът спечели третата част с 6:1 след двойна грешка на съперника си.

В заключителната част двамата си разменяха сервис-геймове до 5:4, а на финала Григор Димитров имаше два мачбола. Българинът се възползва едва от втория, за да спечели срещата - 6:4.

--

Развитие на мача:

Четвърти сет 6:4

Григор Димитров спечели мача - 6:4, след като се възползва от втория мачпойнт.

Всеки от тенисистите взима своите подавания - 4:4 и 5:4.

Точка за побив в 6-ия гейм на 4-ия сет за Григор Димитров и усмивка на лицето на Андре Агаси след дълго разиграване. Българинът обаче не успя да се възползва и от втория брекпойнт, а сърбинът се спаси - 3:3.

Двойна грешка, поправена от ас след това доведе резултата до 3:2 за Григор в четвъртата част.

Чевърият сет започна с размяна на сервис-геймове - 2:1.

Трети сет - 6:1

Бърз и доста по-лесен сет за Григор Димитров. След 32 минути българинът спечели третата част с 6:1 след двойна грешка на съперника си.

Статистика: Непредизвикани грешки от бекхенд - 18 за Григор, 12 за Типсаревич.

4:0 гейма в третия сет, ново затвърждаване, като българинът започна да показва все по-добра игра и самочувствие. Серията му обаче беше спряна при 4:1.

Янко Типсаревич получава медицинска помощ, изглежда горещото време създава трудности за опитния тенисист. Въпреки това сърбинът ще продължи мача след кратката пауза.

Последва втори пробив в полза на Григор Димитров - 3:0. Българинът се опитва да бъде малко по-агресивен.

Ранен пробив за Григор Димитров и в третата част за 1:0, а след тоа го затвърди с ас за 2:0. 

Втори сет - 6:3

4:1 след нова размяна на сервис-геймове, а след това и за 5:2. Резултатът е закономерен, след като Григор започна да играе по-разнообразно.

До този момент в мача Григор е реализирал 6 аса срещу 3 за сърбина.

Това чакахме от най-добрия ни тенисист - ранен пробив във втория сет, след като поведе с 40:15, лесно спечели гейма - 2:0 след грешка на Типсаревич, а след това и затвърди за 3:0.

Трудно начало на втората част за Григор Димитров, но все пак българинът успя да се измъкне и да спечели подаването си - 1:0.

Първи сет - 4:6

Типсаревич затвърди пробива си и спечели първия сет с 6:4

Пробив за Типсаревич в ключов момент в първия сет. Първоначално сърбинът поведе с 30:0, Григор изравни за 30:30, но геймът се оказа в полза на съперника - 4:5.

Григор Димитров създава много проблеми на своя съперник, на два пъти се опита да пробие сърбина в 8-ия гейм, но в крайна сметка отново се стигна до равенство 4:4 в първия сет.

Срещата стартира с резонна размяна на сервиси - 3:2 гейма в първия сет, а след това и 3:3.

Андре Агаси е до Дани Валверду на трибуните.