След над два месеца престой в Топ 3 на световния тенис, от следващия понеделник първата ракета на България Григор Димитров няма да е в тази престижна тройка. Той беше изтласкан от там след класирането за финала на Аустрелиън Оупън на хърватина Марин Чилич. 

Гришо отпадна на 1/4-финалите в Мелбърн от непоставения британец Кайл Едмънд, като по този начин не можа да защити всички точки от миналогодишния полуфинал. На хърватина му беше достатъчно само да стигне до директния спор за титлата, за да измести нашето момче и той го стори. 

Интересното е, че жертвата му на полуфиналите беше именно "екзекуторът на Гришо" Кайл Едмънд. От вдъхновената игра на британеца на четвъртфиналите нямаше и помен и той беше преодолян с 3:0 сета (6:2, 7:6, 6:2) за по-малко от два часа и половина на корта. 

Макар да започна малко тромаво в първия гейм, Чилич тотално смаза опонента си. Мощният му сервис действаше безотказно, като единствено в първия гейм на целия мач му се наложи да спасява точки за пробив. Той се справи великолепно и с това се приключиха главоболията му в първия сет. 

Едмънд се държа на ниво само в началото на тази част при 2:2, след което допусна два поредни пробива и след 6:2 първата част беше за бъдещия номер 3 в света. Далеч по-трудно му беше обаче във втората. 

В нея и двамата играха много силно при подаванията си, като за целия сет имаше само една възможност за пробив и тя беше в полза на Чилич, но британецът я отрази. Така всичко трябваше да се реши в тайбрек. В него хърватинът направи два минипробива, които му се оказаха напълно достатъчни да спечели дългия гейм със 7:4, реализирайки втория си сетбол.

Така се стигна до третия сет, в който Едмънд беше само спаринг-партньор. Той беше пробит още в третия гейм, след това спаси брейкбол в петия, за да опази за кратко интригата, но капитулира окончателно в седмия, в който подаването му отново отиде на сметката на съперника. Чилич комфортно затвори гейма, сета и мача при 6:2, за да се класира на финала. 

Това е трети финал на турнир от Големия шлем за новия номер 3 в света. Той до момента има една победа и една загуба. През 2014 г. победи Кей Нишикори на US Open, като на полуфинал хвърли бомбата, спирайки Роджър Федерер.

Но миналата година падна от швейцарския Маестро на финала на Уимбълдън. Сега може да има нова среща между двамата на финал, стига швейцарецът да отстрани сензацията Хьон Чунг в другия полуфинал.