Една забележителна кариера приключи. Жо-Вилфред Цонга изигра своя последен мач на Ролан Гарос и както винаги остави сърце и душа на корта. Французинът даде всичко от себе си срещу Каспер Рууд, но контузия в края на четвъртия сет, не му позволи да стигне до 5-а решителна част, в която всичко щеше да е възможно.

Въпреки това, ветеранът отново показа страхотни неща и зарадва публиката със своите изяви. По време на цялата среща, а и след нейния край емоциите преобладаваха на корта, като френските фенове на тениса изпратиха подобаващо своя сънародник. 37-годишният вече бивш тенисист успя да запише забележителните 467 победи в професионалния тур, а 45 от тях са срещу представители на топ 10.

Сега, бившият номер 5 в света сподели, че винаги е искал да бъде истинско вдъхновение за децата и да им покаже, че когато вярваш в себе си и се бориш, всичко е възможно.

„Постигнах толкова много неща и не съжалявам за нищо. Изиграх невероятни мачове, спечелих 18 титли и мисля, че изпращам една чудесна кариера. Да, контузиите винаги ме съпътстваха, но не мога да сторя нищо повече освен да призная това. Винаги съм искал да бъда пример за хората по целия свят, най-вече за децата и да им покажа, че трябва да следват мечтите си. Исках да бъда различен с цялостното си отношение и смятам, че ми се получи. Тръгвам си така, както и започнах, оставяйки сърцето и душата си на корта“, каза Цонга.