Стефанос Циципас беше подложен на истинско предизвикателство, за да си осигури място на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис, но все пак победи Яник Синер (Италия) с  6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3. Номер 3 в схемата беше сочен от доста хора като претендент дори за титлата, а до днес дори не беше загубил сет. След първите два изглеждаше, че гръцкият тенисист ще повтори победата си над 21-годишния Синер в три сета, както беше на четвъртфинала на този турнир миналата година, но надеждите му бяха попарени от рязка промяна в поведението на опонента.

Синер заигра все по-уверено, намери си баланс при топките от крайната линия и диктуваше темпото в третия и четвъртия сет. Но все пак доста по-опитният грък спря пропадането. Той запази самообладание, събра се зад своя сервис и силен форхенд и спечели решителен пробив в шестия гейм от петия сет по пътя към завладяваща четиричасова победа. Циципас е финалист от Ролан Гарос 2021-а година и три пъти полуфиналист на Мелбърн Парк.

Успехът днес подобри още баланса между двамата в турнири от ATP на 5-1 победи. Циципас ще се изкачи до номер 1 в класацията на ATP за първи път, ако вдигне трофея в Мелбърн, ще трябва най-напред да се справи с Иржи Лехечка (Чехия).

"Имах чувството, че съм прекарал цял век на този корт, играейки тенис", каза Циципас иронично след мача. "Но беше един страхотен мач, който буквално те вади от равновесие".

И не само имаше сериозна преднина в персоналните двубои, но Циципас никога дори не беше допускал пробив от този съперник до днес. Това се случи за първи път в първия сет, но проблемите на 24-годишния грък вече личаха във втория. Разменени пробиви и след това защитени подавания държаха равенството до 4:4. Тогава 3-ят в схемата нанесе своя удар с чудесна защита и диагонали, осигурили му пробив на нула. Третият сет беше истинска епопея, представил маратонски пет начални гейма. И след като проби от трети опит в четвъртия гейм, а след това си взе и подаването, 21-говишният Синер дръпна с 4:1. Той можеше да поведе с още един пробив, но Циципас първо спаси три мач-бола.

В петият сет Циципас показа опит и остави играта да го води, търсейки най-подходящ момент за пробив. И това се случи за 4:2, когато при третия път най-после взе предимство и накрая го материализира при подаването си за 6:3.

Автор: Атанас Василев/БТА