В един от най-интересните мачове от първия кръг на третия за годината турнир от Големия шлем – „Уимбълдън“, поставеният под номер 5 в схемата Стефанос Циципас от Гърция спечели с 3:6, 7:6 (1), 6:2, 6:7 (5), 7:6 (8) срещу бившия шампион от US Open Доминик Тийм.

Австриецът, който в момента е на 91-во място в ранглистата, показа, че формата му сериозно е прогресирала в последните месеци и бе съвсем близо до това да отстрани един от най-високопоставените играчи в схемата.

Ключовият момент в мача дойде в средата на петия сет при 3:3 гейма. Тийм имаше точка за пробив, когато удар на Циципас от бекхенд бе обявен за аут от съдията на линията, но съдията на стола коригира решението на добра топка. Системата за видеоповторения показа, че топката наистина е добра и така до пробив не се стигна.

В тайбрека до 10 точки Тийм допусна груба грешка при резултат 7:7 на свой сервис. Австриецът спаси един мачбол при 7:9, но при втория бе разминат при мрежата от Циципас.

Наградата на гръцкия тенисист за втория кръг ще бъде още по-тежко препятствие като визитка, тъй като той ще срещне двукратния шампион на „Уимбълдън“ Анди Мъри от Великобритания.