Исторически  обрат, граничещ с чудо, направи 36-годишният Гаел Монфис на "Ролан Гарос". Французинът сломи съпротивата на Себастиан Баес (Аржентина) в истински трилър - 3:6, 6:3, 7:5, 1:6, 7:5, продължил близо 4 часа.
 
Монфис изоставаше с 0:4 и два пробива в петия решаващ сет, след което избухна и накара публиката на корта “Филип Шатрие” да запее "Марсилезата" - химна на Франция. След драматичния успех той легна на корта и даде воля на сълзине си.

"При 0:3 си помислих, че никога не съм печелил мач, откакто станах баща. Дъщеря ми Ска е на трибуните и трябваше да спечеля. Опитах да използвам енергията на публиката. Нямам думи. Дори не мога да говоря. Единственото, което мога да кажа, е благодаря

Това определено е един от двата ми топ мача в кариерата. Имах подобен преди няколко години срещу Пабло Куевас на корта “Сюзан Ленглен”. Атмосферата тогава също беше невероятна. Разбира се, сега беше различно. По-възрастен съм и шансовете ми да спечеля такива мачове са по-малки. Тази вечер атмосферата беше страхотна. Знам, че има приятели, които за пръв път дойдоха на “Ролан Грос”, така че мисля, че беше добро изживяване за тях”, заяви Монфис в интервюто на корта.
 
В следващия кръг той ще играе с №6 в схемата Холгер Русе (Дания), който победи Кристофър Ебанкс.