Новак Джокович е новият шампион на Уимбълдън! Сърбинът спечели за четвърти път турнира на Ол Ингланд Клъб, след като се наложи над Кевин Андерсън с 3:0 сета – (6-2, 6-2, 7:6(3)) за два часа и двадесет минути на Централния корт в Уимбълдън.

Успехът за Ноле е 13-и в турнири от Големия шлем, като освен „четворката в Лондон, Ноле има в актива си шест титли на Аустрелиън Оупън, един път Ролан Гарос, както и два пъти Ю Ес Оупън.

Двамата финалисти бяха въвлечени в епични полуфинални битки, които оставиха без дъх феновете на тениса. Кевин Андерсън престоя на кортовете почти 11 астрономически часа, за да си осигури сблъсък с Джокович. Мачът му с Роджър Федерер приключи след четири часа и 17 минути, докато полуфиналът с Джон Иснър продължи шест часа и 36 минути. Това е вторият  и най-дълъг регистриран мач на Ол Ингланд Клъб.

Новак Джокович Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages

Джокович пък спечели невероятна петсетова класика срещу Рафаел Надал, като двамата тенисисти играха на върха на възможностите си и напомниха на зрителите за най-доброто от съперничеството им през годините.

Мачът на Централния корт стартира по повече от прекрасен начин за сръбския тенисист, който проби Андерсън още в първия гейм. Поставеният под номер 8 южноафриканец не влезе добре в срещата и допусна още един пробив в петия гейм. От своя страна Джокович записа два аса в първия сет, като Андерсън не съумя да запише нито един.

Новак Джокович Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages

Поставеният под номер 21 сърбин регистрира 63% успеваемост при първия си сервис, за да затвори първия сет след 29 минути игра.

Вторият сет бе еднакъв, както и първият, като Джокович даде само два гейма на своя опонент. Още в първия гейм Джокович взе сервиса на опонента си, след като реализира първия брейкбол, а в петия гейм нов пробив даде пълното спокойствие на Джокера.

Новак Джокович Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages

През третия сет Андерсън застъпи по много равностоен начин на опонента си, след като се отърси от първоначалното напрежение и заигра по-спокойно. Срещата вървя гейм за гейм, като Андерсън пропусна пет възможности да затвори сета при сервис на сърбина. Така се стигна до тайбрек, в който Джокович напрви два мини-пробива и вдигна за четвърти пореден път трофея на Уимбълдън.

Новак Джокович Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages

Последният успех, в турнир от Големия шлем за Ноле, е през 2016, когато грабна Ролан Гарос. Последва един финал на Ю Ес Оупън, след което настъпи пълно затишие в играта на Джокович. Сърбинът бе преследван от здравословни проблеми и липса на мотивация, а много специалисти го отписваха за тенис кариерата му.

Новак Джокович Кевин Андерсън

източник: Gulliver/GettyImages

След триумфа си в Лондон, Джокович се изкачи до 10-ата позиция в ранглистата на ATP. Новак е с 3355 точки. Кевин Андерсън ще бъде на пето място от новата седмица с 4655 точки, измествайки българина Григор Димитров. Следващият турнир, в който Джокович ще участва e надпреварата в Торонто в началото на август.