Ашли Барти надигра Даниел Колинс и триумфира на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като спечели женския финал с 6-3, 7-6 (2) за около час и половина игра.

Срещата започна равностойно, с доминация на сервиращите в първите четири гейма, като първа до точка за пробив достигна американката. Тя обаче не го оползотвори и както често се случва, бе пробита от световната номер 1, която затвърди след това брейка и не допусна колебания, за да поведе в резултата. Втората част обаче започна по-силно за Колинс, която стигна до ранен пробив и аванс от 3-0. Чудесното й представяне продължи с нов брейк за 5-1, но тогава нещата се объркаха за представителката на САЩ, която допусна срив и Барти се завърна след четири поредни гейма. Стигна се до решителен тайбрек, в който местната любимка бе убедителна и след 7-2 точки влезе в историята.

Тя стана първата шампионка на Австралия от домашния турнир от Шлема от 1978-а насам, когато с титлата се поздрави Крис О‘Нийл. Номер 1 в света при жените ликува за трети път в турнирите от Големия шлем след титлите си на Ролан Гарос 2019 и Уимбълдън 2021. По този начин тя се утвърди като най-добрата тенисистка в света, печелейки трофея без загубен сет.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

„Първо, трябва да поздравя моята съперничка, вече си в топ 10 на световната ранглиста, сигурна съм, че ще постигнеш още много успехи в бъдеще. Малко съм стъписана. Искам да благодаря на Джейми, Крейг, за цялостната организация на този турнир. Последните две седмици бяха невероятно вълнуващи, направихте всичко възможно всяка от тенисистките да се чувства много комфортно. За нас остава лесната част, да излезем на корта и да се забавляваме. Разбира се, моят треньорски щаб, какво мога да кажа. Казвала съм го безброй пъти, че причината да имам тези резултати е, че съм обрадена от толкова много хора и обич“, каза Барти.

„Имам невероятен късмет да разполагам с такива хора. Просто в тази втора част на моята кариера срещнах правилните хора и знам, че мога да разчитам на тях. Като австралийка, най-важната част от този турнир беше да мога да споделя тези моменти с Вас. Тази публика е незабравима. Помогнахте ми да се чувствам като у дома си, без тази енергия нямаше да стигна до тук, това бяха две невероятни седмици. Това е просто една сбъдната мечта, невероятно горда съм да бъда на това място“, допълни световната номер 1.

Колинс загуби първия си финал от най-висока категория в тениса в кариерата си, като остава с утешението, че ще влезе в топ 10 на света и ще бъде първа ракета на САЩ.

„Първо, трябва да поздравя Ашли. Постигна нещо невероятно, последните две седмици показа страхотен тенис и съвсем заслужено си на първото място. Не бихме били тук без неуморната работа на организаторите. Завинаги това е бил най-любимият ми турнир. Радвам се, че споделих всичко това с вас, неслучайно това за повечето тенисисти е любимият турнир от Големия шлем. Хиляди благодарности за всички, които ме подкрепяха. Тези благодарности са от името на всички тенисистки. Целият екип, който се грижи за здравето на тенисистките, нямаше да бъда тук без техните познания и грижи“, сподели Колинс.

„Просто медицинският щаб е на изключително високо ниво и е винаги готов да ти помогне. Искам да благодаря на тези, които ме подкрепяха, последните две седмици бяха прекрасни. С някои се срещнахме случайно и сега сме приятели до живот. Марти, нямаше да бъда тук без теб. Знам, че той отдели много от ценното си време, за да бъде до мен. Благодаря и на моя невероятен приятел Джо, радвам се, че ми помогна да внеса нормалност в моя живот. Надявам се, че някой ден ще спечеля титла от Големия шлем. Сега е време да отдадем дължимото на Ашли, която е големият герой тази вечер“, добави през сълзи американката.