Световният номер 1 Анди Мъри се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. В един от най-чаканите и интригуващи двубои от третия кръг в Париж, британецът се наложи по категоричен начин над Хуан Мартин дел Потро от Аржентина със 7-6 (8), 7-5, 6-0. Двамата тенисисти изиграха много качествен двубой, но в крайна сметка Мъри се поздрави с успеха 2 часа и 54 минути игра, записвайки седмата си победа над този съперник от общо 10 срещи помежду им.

Иначе двубоят започна добре за Дел Потро, който реализира пробив в третия гейм за 2-1. Аржентинецът продължи да играе солидно, което му осигури възможност да сервира за сета при 5-4. Точно в този момент обаче световният номер 1 успя да върне пробива и да изравни. В последвалия тайбрек Мъри се наложи трудно с 10-8.

Финалистът от миналата година продължи добрата си серия и във втория сет, стартирайки с пробив, който впоследствие затвърди за 2-0. Подобно на развоя от първата част шотландецът задържа преднината си до 5-4, но този път бе ред на Дел Потро да изравни. В ответния гейм обаче аржентинецът отново бе пробит, а впоследствие Мъри не изпусна шанса си и затвори сета при 7-5 в своя полза.

В оказалия се последен трети сет силите на Дел Потро очевидно вече бяха изчерпани и той не успя да окаже сериозна съпротива на лидера в схемата, който спечели категорично частта с 6-0.

На осминафиналите Анди Мъри ще спори със спечелилия сблъсъка – Джон Иснър (САЩ) и Карен Качанов (Русия). /БГНЕС