15-годишната Марта Костюк продължава със сензационното си представяне на Аустрелиън Оупън. Украинката, която играе за първи път на турнир от Големия шлем и влезе в основната схема като квалификантка, вече е в третия кръг след 6:3, 7:5 над представителката на домакините Оливия Роговска.

След като преди 2 дни шашна всички с успех над №25 в схемата Шуай Пън, световната №521 нямаше проблеми и с Роговска.

15-годишна сътвори история с победа над №27 в света

Така Костюк продължава да няма нито една загуба в Мелбърн. През миналата година тя спечели титлата при девойкките, а тази година постигна и три победи в квалификациите, което я превърна в първата 15-годишна квалификантка в основна схема на турнир от Големия шлем от 2005-а година насам, когато това също в Мелбърн направи Сесил Каратанчева. 

Костюк е и първата тенисистка, родена през 2002 година, която печели мач от Големия шлем, а вече е и най-младата, достигнала до трети кръг на турнир от Големия шлем от 1997 година насам, когато това направи Миряна Лучич-Барони на US Open.

Следващото препятствие за нея обаче е много сериозно - нейната сънародничка и световна №4 Елина Свитолина, която победи Катерина Синякова с 4:6, 6:2, 6:1.

Возняцки с феноменален обрат, Бенчич този път с негативна изненада