Най-младата в основната схема на Аустрелиън Оупън сътвори една от големите изненади в първия кръг на турнира. 15-годишната Марта Костюк, №521 в световната ранглиста, победи категорично 27-ата в класацията на WTA Шуай Пън със 6:2, 6:2 за по-малко от час игра.

Така украинката се превърна в първата тенисистка, родена през 2002 година, която печели мач от Големия шлем, както и най-младата с победа в Мелбърн от Мартина Хингис през 1996-а.

За Костюк това е едва деветият турнир при жените, а успехът над Пън бе и първият ѝ мач на ниво WTA.

Тя обаче не показа никакво притеснение и стигна до категоричен успех над първата ракета на Китай, която изпитваше болки в дясното си коляно. 

Костюк спечели титлата при девойките на Аустрелиън Оупън през 2017-а, а това ѝ осигури уайлд кард за участие в квалификациите през тази година. В тях тя постигна три победи в три сета, което я превърна в първата 15-годишна квалификантка в основна схема на турнир от Големия шлем от 2005-а година насам, което това също в Мелбърн направи Сесил Каратанчева.

Така украинката, чийто мениджър е треньорът на Роджър Федерер Иван Любичич, на практика остава непобедена на кортовете в "Мелбърн Парк" - шест победи при девойките през миналата година, три в квалификациите сега и големия успех над китайката.

"Възрастта е нищо за мен. Когато хората ми кажат, че момичето, което съм била е с 10 години по-възрастно, мен не ме вълнува, какво от това?", сподели Костюк след успеха си в квалификациите.

В следващия кръг тя ще срещне играещата с уайлд кард представителка на домакините Оливия Роговска.

Швейцарка изхвърли Уилямс на старта на Аустрелиън Оупън