Мария Шарапова отново е на върха. Руската тенисистка спечели Откритото първенство на Франция по тенис.

Хубавата Маша триумфира след успех на финала над румънката Симона Халеп с 6-4, 6-7(5), 6-4. Срещата продължи три часа.

Това е втора титла за Мария Шарапова на Ролан Гарос, с което се превърна в първата рускиня с две титли от един турнир от Големия шлем.

Маша изигра четвърти поведен трисетов мач в Париж, за да успее да спечели надпреварата. Това е пета титла от турнирите от Големия шлем за за Шарапова. Преди това състезателката печели по веднъж Ролан Гарос, Открития шампионат на Австралия и този на САЩ, както и Уимбълдън (2012, 2008, 2006 и 2004).

Любопитното е, че успехът за Мария Шарапова дойде, без да може нейната половинка Григор Димитров да сподели радостта с нея. Българският тенисист се намира в Лондон и се готви за участие на "Куинс Клъб".

Мария Шарапова стартира колебливо, но след 0:2 спечели пет поредни гейма и поведе с 5:2. Халеп, която дебютира на финал на турнир от Шлема при жените, не се предаде и върна пробива, за да намали до 4:5. В десетия гейм, обаче, 27-годишната рускиня отново успя да спечели подаването на съперничката си, с което взе първия сет.

Шарапова имаше достатъчно шансове, за да затвори мача във втората част, но ги пропусна. Тя пропиля аванс от 2:0, а при 4:3 пропусна две възможности за пробив. В следващия гейм Халеп навакса изоставане от 15:50 при подаването на рускинята и реализира пробив. В последствие румънката на два пъти сервираше за сета при 5:4 и при 6:5, но не успя.

Така се стигна до тайбрек. В него Шарапова дръпна с 5:3, но загуби четири поредни разигравания и победителката трябваше да бъде решена в трети сет.

След разменени пробиви в началото рускинята отново взе инициативата и дръпна с 4:2. Халеп изравни за 4:4, но до края Шарапова тотално доминираше на корта и с два поредни гейма стигна до крайната победа.

Рускинята пласира 46 печеливши удара срещу само 20 на Халеп,която обаче допусна доста по-малко непредизвикани грешки - 31 срещу 52 на Шарапова.

След финала, Симона Халеп ще застане под номер 3 в женската ранглиста от следващата седмица, а рускинята ще е номер 5.

Халеп не успя да стане първата румънка с титла от Големия шлем след Вирджиния Рузич, която триумфира също в Париж през 1978 година.