Китайската тенисистка Ли На достигна втори пореден финал в турнир от Големия шлем, след като победи Мария Шарапова с 6:4, 7-5 и се класира за решаващия мач на Откритото първенство на Франция.

Ли На се превърна в първата тенисистка от най-многолюдната страна в света достигнала до финал на турнир от Големия шлем на "Аустрелиън Оупън" в началото на годината и сега продължи да впечатлява на "Ролан Гарос". Шарапова пък се размина с възможността да спечели "кариерен шлем" - тя е печелила "Уимбълдън", "Ю Ес Оупън" и "Аустрелиън Оупън" и титлата от Париж е единствената, която и убягва до момента. Китайката започна стабилно мача и поведе с пробив още в началото, но Шарапова успя да го върне.

Последва нова размяна на пробиви, преди На да успее да затвори сета с 6-4. Втората част започна отлично за рускинята, която поведе с пробив и показваше много стабилна игра. Шарапова обаче се разконцентрира в решителната част на сета и допусна обрат. В крайна сметка Ли На спечели двубоя с 6-4, 7-5 след час и 47 минути игра. Нейна съперничка на финала на турнира ще бъде победителката от мача между миналогодишната шампионка Франческа Скиавоне и надеждата на домакините Марион Бартоли.