Бившият номер едно в световния мъжки тенис Густаво Куертен отпадна още в първия кръг на турнира Сони Ериксон Оупън в Маями при своето последното участие и обяви своето оттегляне от професионалния тенис.

Бразилецът, който получи уайлд кард за турнира с награден фонд 3,77 милиона долара, отстъпи пред французина Себастиан Гросжан с 1:6, 5:7.

Както е известно хронична контузия на бедрото пречи на Куертен да играе на висота в последните няколко години. След отпадането си в Маями бразилският тенисист обяви, че ще сложи окончателно край на кариерата си след Откритото първенство на Франция - Ролан Гарос.

„Мисля, че взех правилно решение да играя няколко турнира, за да се насладя за последно на тази велика игра”, заяви Куертен, аплодиран от феновете с традиционното „Гуга, Гуга”.

В първия сет Куертен значително отстъпваше на своя съперник, но във втория оказа сериозна съпротива. Нещо повече при 5:4 бразилецът изпусна два брекбола за спечелване на сета и изравняване на резултата. В крайна сметка Гросжан успя да се спаси, а после триумфира със 7:5.

Густаво Куертен е трикратен шампион на Ролан Гарос и финалист в Маями през 2000 година, когато измъчи легендата на домакините Пийт Сампрас, губейки в четирисетов драматичен двубой.

Първият кръг на Сони Ериксон Оупън преминава без изненади, а във втория кръг на турнира ще се включат и поставените в основната схема тенисисти.