Германката Анжелик Кербер се класира за първи път в кариерата си за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Поставената под номер 4 Кербер победи осмата в схемата Винъс Уилямс (САЩ) с 6:4, 6:4 за 71 минути.

Германката поведе с 5:2 в първия сет, след което 36-годишната американка, петкратна шампионка на "Уимбълдън", върна единия пробив и намали на 4:5, но за повече нямаше сили.

Кербер реализира ранен пробив във втората част, в която тя сервира изключително стабилно и не даде никакви шансове на съперничката си, за да стигне до втория си финал в турнирите от Големия шлем.

"Невероятно е. Да победиш Винъс на полуфинал на "Уимбълдън" винаги е тежка задача, тя е истински шампион и е печелила толкова пъти тук. Затова съм много доволна от играта си. Опитвах са върна всяка възможна топка, придвижвах се добре по корта. Всичко сработи. Знаех, че тя се представя много добре, но в момента аз се чувствам прекрасно, вече имам сериозен опит зад гърба си и мисля, че играя най-добрия си тенис", каза 28-годишната германка, която допусна само 11 непредизвикани грешки в мача.

Любопитното е, че Кербер излезе само веднъж на мрежата в двубоя и спечели точката. В мача за титлата тя ще се изправи срещу защитаващата титлата си и седемкратна победителка в Лондон Серина Уилямс (САЩ) в повторение на финала на Откритото първенство на Австралия през януари, спечелен от Кербер.

Водачката в схемата Уилямс по-рано днес разгроми Елена Веснина от Русия в първия полуфинал с 6:2, 6:0.

За 34-годишната американка това е трети финал в турнирите от Шлема за сезона, но тя все още търси първата си титла./БТА