Холандката Кики Бертенс записа успешно начало на Откритото първенство на Франция, след като в двубой от първия кръг победи с 6:3, 6:4 представителката на домакините Полин Парментие.
Бертенс, която е поставена под номер 4 в схемата, имаше осезаемо превъзходство и не даде много шансове на противничката си, въпреки че допусна цели шест двойни грешки от сервис. Холандката обаче успя да спечели 34 от разиграни 37 точки на неин първи сервис и това и позволи да достигне до успеха. Във втория кръг тя ще играе със словачката Виктория Кузмова, която спечели с 6:4, 6:3 срещу друга французойка - Ализе Корне.

Британката Йохана Конта затвърди добрата си форма с победа с 6:4, 6:4 над германската квалификантка Антония Лотнер. Конта, която преди малко повече от седмица игра финал на турнира в Рим, има трудности в първия сет, в който двете тенисистки си размениха общо 7 пробива. Във втората част обаче Конта стабилизира играта си и издебна шанса си в десетия гейм, който взе подаването на съперничката си, за да затвори мача. Следващият съперник на британката ще бъде американката Лорън Дейвис, която победи с 6:2, 6:4 чехкинята Кристина Плишкова.

Турнирът "Ролан Гарос" обаче приключи рано-рано за две от фаворитките - датчанката Каролине Возняцки и германката Юлия Гьоргес. Возняцки отстъпи с 6:0, 3:6, 3:6 пред рускинята Вероника Кудерметова след 2 часа и 6 минути игра. Срещата не предполагаше такъв развой в самото си начало, тъй като датчанката взе първия сет на нула за 34 минути игра. Кудерметова обаче спечели 4 последователни гейма в началото на втория сет, а Возняцки започна да изпитва проблеми в долната част на левия си крак. Освен това 13-ата в света имаше проблеми и с очите и се наложи да и бъдат впръсквани капки за очи.

В третия сет ситуацията се повтори - Кудерметова бързо поведе с 3:0 и в крайна сметка това и бе достатъчно за крайния успех. Гьоргес пък напусна турнира след загуба с 5:7, 1:6 от естонката Кая Канепи. Германката водеше с 4:1 гейма в първия сет, но допусна обрат, който разстрои играта и и до края на мача тя не успя да се съвземе.

Австралийката Ашли Барти преодоля лесно първото препятствие в Париж с победа с 6:3, 6:3 над американката Джесика Пегула. Осмата в основната схема Барти имаше някои моменти на отпускане в средата на първия и втория сет, но със силна игра в края на двете части успя да ги измъкне. В следващия кръг Барти ще играе с победителката от мача между американката Даниеле Колинс и германката Татяна Мария.

Словенката Полона Херцог се класира за втория кръг след победа с 4:6, 6:2, 8:6 над белорускинята Алясандра Саснович. Срещата, която бе прекратена в неделната вечер заради тъмнина, се доигра от резултат 3:3 в третия сет, а за да достигне до успеха Херцог трябваше да спасява сервис на съперничката си за мача. /БТА