Шампионката на Australian Open за 2020 година София Кенин отпадна още във втория кръг на турнира тази година и няма да може да защити титлата си през този сезон. Американката загуби сблъсъка с естонката Кая Канепи с 3:6, 2:6.

Първият сет бе доста оспорван, като Кенин можеше да вземе ранен пробив, но пропусна три възможности в първия гейм. Впоследствие в четвъртия гейм самата тя допусна да бъде пробита и Канепи поведе с 3:1.

Американката можеше още в следващия гейм да върне пробива, но пропусна цели четири възможности. До края на гейма естонката не изпусна инициативата и го спечели с 6:3.

Във втория сет нямаше Кенин като че ли се срина и успя да спечели едва два гейма, с което предаде и мача с 2:6.

Така 35-годишната ветеранка Канепи за трети път в кариерата си ще играе в 3-ия кръг в Мелбърн. Досега тя никога не е успявала да премине тази фаза на надпреварата. Този път нейна съперничка там ще бъде Дона Векич, която отстрани по пътя си Надя Подорска с 6:2, 6:2.

6-ата поставена в схемата Каролина Плишкова се класира за третия кръг на Australian Open. Чехкинята победи със 7:5, 6:2 американката Даниел Колинс за по-малко от час и половина игра.

Първият сет бе доста динамичен и оспорван. Двете тенисистки си размениха цели пет пробива, но все пак Плишкова направи един повече от своята съперничка и така наложи волята си в края, за да стигне до успеха със 7:5.

Във втория сет Колинс взе ранен пробив и поведе с 2:0. Изглеждаше, че американката е напът да се върне в мача, но нищо подобно. До края тя не спечели нито гейм повече и Плишкова стигна до категоричен успех с 6:2 в своя полза, като така сложи точка и на мача.

В следващия кръг за Плишкова предстои изцяло чешки сблъсък със сънародничката й Каролина Мучова, която се справи с 6:4, 6:1 с Мона Бартел.

В друга среща от този етап на турнира Шелби Роджърс победи с 6:2, 6:3 Олга Данилович и също намери място в третия кръг.