„За мен е изключителна чест да се наредя до имена като Род Лейвър, Бьорн Бьорг и Рой Емерсън“, заяви Новак Джокович след триумфа си на Аустрелиън Оупън. Водачът в световната ранглиста спечели за рекорден шести път надпреварата в Мелбърн. 

Джокович защити титлата си след успех над втория в схемата Анди Мъри (Великобритания) с 6:1, 7:5, 7:6(3) след 2:53 часа игра в повторение на миналогодишния финал. 

Така британецът загуби за пети път мача за титлата в Мелбърн след 2010, 2011, 2013 и 2015 година. Четири от пораженията за шотландеца са именно от Джокович през 2011, 2013, 2015 и днес. Белградчанинът триумфира в Мелбърн за първи път през 2008 година, а взе трофея и през 2012 година, като все още няма загуба на финал на Откритото първенство на Австралия.  "Уважения към Анди. Изигра страхотен турнир. Той е голям шампион, приятел, прекрасна личност и професионалист. Направил е много за тениса и съм сигурен, че го чака светло бъдеще", заяви на церемонията по награждаването на корта Джокович.

С успеха сърбинът се изравни с Род Лейвър и Бьорн Борг с по 11 титли от Големия шлем и с Рой Емерсън, който досега беше едноличен рекордьор с шест трофея в Мелбърн. "При всеки финал чувството е уникално. Трябва да дадеш всичко от себе си. Този трофей е плод на дългогодишни усилия и много работа. Изключителна чест да се наредя до такива легенди като Род Лейвър, Бьорн Борг и Рой Емерсън", допълни той.

Мъри изглеждаше крайно разочарован от поредния си неуспех на финал в Мелбърн.  "И преди съм бил съм в тази роля. Поздравления за Новак. Шест титли на този турнир са невероятно постижение. Той имаше изключителни резултати през миналата година и продължава да демонстрира постоянство. Браво", заяви Мъри по време на церемонията по награждаването на корта след мача. "За мен е трудно в този момент, но се надявам да получа поне още един шанс да се преборя за титлата в Австралия", допълни той.  


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS