Финландският тенисист Хари Хелиовара и британецът Хенри Патън спечелиха титлата на Уимбълдън при мъжките двойки, след като в драматичен мач надиграха австралийците Джордан Томпсън и Макс Пърсел. Срещата завърши в три сета, всички решени в тайбрек - 6:7 (7:9), 7:6 (10:8), 7:6 (11:9).

Австралийският тим разчиташе на повече опит и синхрон, след като до финала елиминираха някои от основните претенденти за титлата, включително и Марсело Аревайо и Мате Павич. Макс Пърсел имаше отлични спомени от турнира, след като през 2022 г. триумфира с друг сънародник, Матю Ебдън, в петсетова драма срещу хърватите Никола Мектич и Мате Павич.

За 28-годишния Патън това е първата титла на двойки от "Големия шлем" и той стана едва третият британец, който триумфира с тази титла на Уимбълдън. Ключовият момент в мача дойде в края на втората част, когато Хелиовара и Патън спасиха три шампионски точки и взеха тайбрека благодарение на прецизната игра на британеца, който пласира решаващата точка зад гърба на Пърсел.

И двете двойки вложиха огромни физически усилия и се бориха за всяка точка, като не е случайно, че всички сетове приключиха с тайбрек. В първия сет никой от отборите не позволи на противника да стигне до точка за пробив, а във втория и третия сет имаше общо три пробива.

Решителният тайбрек завърши 11:9 за Хелиовара и Патън, като в един момент те изоставаха с 6:8. В края на срещата финландският тенисист демонстрира психическа устойчивост и направи три поредни добри сервиса, като последният донесе победата.

За двамата победители това е първата титла на двойки от "Големия шлем", като досега през сезона имат три титли от турнири на АТР.

По-рано днес в мача за титлата при жените на "Ол Ингланд Клъб" чехкинята Барбора Крейчикова се наложи в три сета над италианката Джазмин Паолини. По-късно днес ще се проведе мачът за трофея при женските двойки, а утре от 16:00 часа българско време Карлос Алкарас и Новак Джокович ще определят шампиона при мъжете.