Румънката Симона Халеп се класира за първи път в кариерата си за финала на Уимбълдън, след като победи с 6:1 6:3 украинката Елина Свитолина.

С успеха Халеп си гарантира, че от понеделник ще се върне в топ 4 на световната ранглиста при жените, а в спора за титлата тя ще срещне победителката от мача между Серина Уилямс и чехкинята Барбора Стрицова, който е по-късно днес.

Халеп започна по-добре мача на централния корт и измъкна първите два гейма, макар и след цели 17 минути игра. Веднага след това Свитолина върна пробива и даде заявка, че мачът ще бъде много равностоен, но това не се оказа така. Халеп взе следващите четири гейма, с което спечели първия сет след 44 минути игра.

В началото на втората част Свитолина започна доста по-агресивно и водеше играта до 3:2. След това обаче се повтори ситуацията от първия сет, в който Халеп взе четири последователни гейма и така след 74 минути игра общо румънката стигна до победата.

"Невероятно развълнувана съм. Това е един от най-хубавите моменти в живота ми. Сега ще се опитам да се подготвя максимално за финала. Мачът не беше никак лесен за мен, защото Елина се бори за всяка точка. Аз обаче имах правилния ритъм и знаех какво да правя във важните моменти. Това ми помогна много. Няма значение срещу кого ще играя във финала. Това е последният мач и там винаги е трудно", каза Халеп веднага след срещата.

Финалът при дамите на Уимбълдън е в съботния следобед.