Румънската тенисистка Симона Халеп, която вчера отпадна на Откритото първенство на Австралия в четвъртия кръг, ще загуби лидерската си позиция в женската ранглиста на УТА за първи път от февруари 2018-а година.

Румънката беше начело на рейтинга в продължение на 42 седмици, но вчера отстъпи в мача от 4-ия кръг на Серена Уилямс в три сета и това ѝ коства водачеството. През миналата година румънката достигна до финал в Мелбърн. Според резултатите от Откритото първенство на Австралия до момента Халеп ще има 5582 точки в рангристите.

По този начин тя ще напусне водачеството, за което претендират чехкинята Петра Квитова, японката Наоми Осака, украинката Елина Свитолина и още една чехкиня Каролина Плишкова, които продължават борбата за крайна победа в турнира.

На полуфинала Квитова ще играе с американката Даниел Колинс, а на четвъртфиналите се срещат Плишкова и Серена Уилямс, а в друга мач - Осака и Свитолина.

За класиране на полуфинала тенисистките получават по 780 точки, а за класиране на финал 1300. Победителката прибавя 2000 точки към личната ранглиста. Актуалната ранглиста ще бъде обновена след края на първия турнир от Големия шлем на 27-и февруари.

През юни 2018-а година Симона Халеп спечели първия турнир в кариерата си от Големия шрем - Откритото първенство на Франция, а също така два пъти е играла на финал. На сметката ѝ има също така 18 победи в турнири на УТА. /БТА