Григор Димитров отпадна от тенис турнира Уимбълдън след загуба в третия кръг от Ришар Гаске с 0:3 сета /3:6, 4:6, 4:6/. Най-добрият ни тенисист до тук бе победил Федерико Делбонис и Стийв Джонсън в надпреварата без да загуби сет, но срещу Гаске не само, че не спечели сет, но не успя и нито веднъж да пробие подаването на французина.

След този разочароващ двубой, първата ни ракета в мъжкия тенис не успя да повтори силното си представяне от преди година и напуска турнира на ранен етап. Българинът имаше своите шансове в двубоя, особено в първия и втория сет, но ги пропусна, а след това се пропука по веднъж, което бе достатъчно са стабилния Гаске, който се възползва отлично от колебанията в играта на Димитров.

Мачът не започна добре да Григор Димитров, който допусна пробив още в първия си сервис гейм. При 1:0 за Гаске, Гришо допусна изоставане с 30:40 и направи двойна грешка, с което съперникът му го проби за 0:2. Последва затвърждаване на пробива за изоставане на Димитров от 0:3.

Българинът подобри доста играта си до края на сета и намали до 2:4, като спечели втория си гейм със зрелищен удар между краката. Седмият гейм бе продължитилен и оспорван, като Григор стигна до три точки за пробив, но не успя да ги оползотвори и в крайна сметка Гаске поведе с 5:2. Най-добрият ни тенисист спечели следващото си подаване и намали на 3:5, но Гаске сервира за сета и спечели с 6:3.

В началото на втория сет двамата тенисисти взеха своите сервис геймове до 3:2 в полза на Григор Димитров. В шестия гейм първата ни ракета изпусна голям шанс да нанасе удар срещу французина. Димитров стигна до две точки за пробив при 15:40, но Гаске изравни и излезе крачка напред. Гришо удържа на няколко пъти предимството за съперника, но все пак Гаске взе сервис гейма си и изравни за 3:3.

Пропуснатият шанс се отрази на българина, който допусна изоставане от 0:40, спаси първата точка за пробив, но Ришар Гаске не сгреши при втората си възможност и пробива Димитров за 4:3. Французинът затвърди пробива в следващия гейм и поведе с 5:3. Григор се съвзе и взе спокойно следващия гейм за 4:5, но в следващия гейм Гаске сервира за сета. Григор Димитров стигна до 30:30, но с хубав уинър от бекхенд и добър начален удар французинът спечели гейма, а с това и втория сет с 6:4 и поведе с 2:0 сета.

Ришар Гаске

източник: БГНЕС

Третият сет стартира с гейм за Григор Димитров, който имаше и някои шансове в следващия гейм, но Ришар Гаске успя да изравни за 1:1. Последва бърз гейм за Григор, в който българинът отново впечатли с чудесен минаващ удар и поведе с 2:1.

Ришар Гаске изравни за 2:2 и се възползва от ново разколебаване на Димитров, за да осъществи нов пробив и да обърне до 3:2 в своя полза. Най-добрият ни тенисист изостана при 30:40, излезе добре на мрежата, но не прецени точно една топка и сгреши оставяйки я в аут. Съперниците взеха убедително следващите си сервис геймове до 5:3 в полза на Гаске.

Григор Димитров спечели своето подаване за 4:5 и даде всичко от себе си в следващия гейм, като отрази четири мачбола на съперника, но Гаске в крайна сметка успя при петата си възможност да затвори сета с 6:4, а с това и мача с 3:0 сета.

Така най-добрият ни тенисист продължава негативната серия в двубоите срещу Ришар Гаске, като вече има пет загуби срещу този противник.