Рекордьорът по спечелени трофеи от Големия шлем Роджър Федерер приключи участието си на втория за годината турнир от този ранг Ролан Гарос. Швейцарецът беше елиминиран на 1/8-финалите от Ернестс Гулбис след почти 4-часова битка. 

Латвиецът взе маратонския мач след 6:7, 7:6, 6:2, 4:6, 6:3 и в следващата фаза ще играе срещу още един от фаворитите в надпреварата - чехът Томаш Бердих, който по-рано днес се справи с Джон Иснър. 

Първият сет беше равностоен, като двамата си размениха по един ранен пробив, преди всичко да бъде решено в тайбрек. В него Гулбис взе рано преднина с минипробив, но Федерер го върна навреме и впоследствие взе частта след 7:5 в своя полза в дългия гейм. 

Двамата си размениха ранни пробиви и във втората част, а в деветия гейм бившият номер едно взе още веднъж подаването на съперника си и изглеждаше, че ще поведе комфортно с 2:0. На свой сервис обаче той пропусна наглед лесен смач и позволи Гулбис да върне пробива. 

Така всичко се сведе до битка отново в тайбрек. Този път латвиецът не срещна особени затруднения в дългия и след 3:3 при размяната на полетата, не остави шанс на швейцареца до края и не му даде и точка, за да изравни на 1:1 сета. 

В третата част Гулбис беше безкомпромисен. Той реши отрано нещата в своя полза и след 6:2 в тази част, поведе с 2:1 в резултата. Федерер обаче не се беше предал. 

Той излезе крайно мотивиран в четвъртата част и поведе с 5:2. Тогава обаче латвиецът взе медицински таймаут, след който се върна променен. Той върна единия от пробивите на швейцареца, взе подаването си и доведе нещата до 4:5. 

При подаването си Федерер имаше много мъки, но все пак след няколко завързани разигравания и спечелени ключови точки, взе подаването си и изравни за 2:2 сета след 6:4 в четвъртата част. 

Така всичко трябваше да се реши в последен пети гейм. В него Гулбис взе ранна преднина от един пробив и поведе с 3:0. До края той не позволи да бъде пробит и завоюва успеха в частта с 6:3, с което продължи на четвъртфиналите. 

Така швейцарският Маестро беше лишен от възможността да играе на рекордния си 42-и четвъртфинал на турнир от Големия шлем и ще трябва да чака поне до любимия си Уимбълдън, за да го стори.