Роджър Федерер спечели с 3:1 сета (4-6, 6-1, 6-2, 6-2) срещу унгареца Мартин Фучович и се класира за четвъртфиналите на Australian open.

Фучович спечели първия сет срещу Маестрото, но не успя да направи нищо повече от това.

Шесткратният шампион не показа признаци на умора след изтощаващия петсетов сблъсък с Джон Милман миналия кръг и впечатли с 44 уинъра и 84% успеваемост на мрежата при 37 излизания.

В следващия кръг третият в схемата ще се изправи срещу Тенис Сандгрен, който измъкна победата срещу Фабио Фонини след три часа и половина на корта – 7-6(5) 7-5 6-7(2) 6-4.

Федерер започна мача убедително и веднага стана ясно, че форхендът му ще работи на високо ниво. Взимаше топката рано и атакуваше с дълбоки удари, опитвайки максимално да скъси разиграванията. Фучович все пак впечатли с движението си по основната линия и това му помогна във важния седми гейм.

Тогава унгарецът насочи сечен бекхенд по правата и взе аванс от 30-0, а шесткратният шампион сгреши на мрежата и даде три възможности за пробив пред съперника. Швейцарецът предприе тактика да атакува бекхенда на опонента, навлезе навътре в корта и така отрази две от опасностите. При третата обаче Фучович избяга на форхенд и принуди световния №3 да сгреши, пробивайки за 4-3.

Когато получаваше възможност да води разиграването от форхенд, унгарецът се справяше отлично. В 10-ия гейм направи и две директни точки от сервис, за да поведе в частите с 6-4 след 36 минути игра.

След почивката Федерер започна да рискува още повече и това му донесе дивиденти в първото подаване на световния №67. Маестрото записа серия от шест поредни точки, а точно в този гейм от посрещане реализира два форхенд уинъра. Привика съперника и на мрежата, а унгарецът не се чувстваше комфортно в тази зона и 20-кратният шампион от Шлема взе аванс от пробив и 2-0.

Шесткратният шампион вдигна ефективността на първия сервис, но в петия гейм допусна две непредизвикани грешки, които го изправиха пред брейкбол. Фучович продължи да играе много стабилно от форхенд, използва добре и слайса от бекхенд страната, но не успя да материализира възможността за рибрейк заради перфектна комбинация сервис-форхенд на Роджър – 4-1.

Ритъмът на унгареца бе напълно нарушен, а агресивният форхенд на Федерер за пореден път влетя в полето му и донесе пробив за световния №3. Той завърши сета с 13 от 16 спечелени точки на първи начален удар и бързо върна паритета след 6-1.

Маестрото продължи да ръководи събитията на корта и в началото на третата част. Три уинъра го приближиха до пробив още в първия гейм, а непредизвикана грешка на опонента му го подпечата.

Швейцарецът залагаше все по-често на играта на мрежата и поддържаше голяма успеваемост в близост до нея. Последва ново трудно подаване за Фучович и разликата се увеличи до 3-0 и два брейка.

В този момент първият сервис спря да влиза толкова често за Федерер и това бързо рефлектира върху баланса между двамата. Изостана с 15-40 в четвъртия и шестия гейм, като вторият път не съумя да се измъкне.

За сметка на това Роджър отговори с рибрейк на 15 и отново имаше сериозен аванс в сета – 5-2. Сервирайки за спечелването му, третият в света отново се изправи срещу точка за пробив, но Фучович допусна непредизвикана грешка и изпусна своята възможност. Два уинъра сложиха край на третата част.

Както в предишните два сета, Федерер започна и четвъртия с пробив, след като при 30-40 съперникът му не издържа и сгреши в края на разиграване с 12 удара.

Проблемите с началния удар на Роджър изчезнаха и шансовете на Мартон рязко намаляха. До 5-2 в част той не загуби повече от точка на свой сервис, а междувремено успя да стигне до още три брейкбола и реализира един от тях. Сервирайки за сета, Федерер загуби концентрацията си за миг и даде няколко по-леки точки на противника си, което доведе до два дюса, но нищо повече – третият мачбол бе реализиран и Маестрото продължи към четвъртфиналите след 4-6, 6-1, 6-2, 6-2.