Настоящата епоха в тениса ни предлага магнетична битка между трима топсъстезатели. Спокойно можем да кажем, че живеем в ерата на най-великите в играта - Федерер, Надал и Джокович. Тримата властват над кортовете вече повече от десетилетие, а за швейцарския маестро скоро десетилетията ще станат две.

Големият финал: Джокович - Надал

източник: Gulliver/GettyImages

Никога до момента в най-популярните спортове не е имало подобна война за величие между цели трима, които да държат високо ниво толкова дълго.

Когато американецът Пийт Сапрас спечели 14-ата си титла от Големия шлем през 2002 г., едва ли някой си е представял, че 17 години по-късно той ще бъде извън челната тройка.

Големият финал: Джокович - Надал

източник: Gulliver/GettyImages

Сега статуквото е различно. Федерер е с 20, Надал със 17, а Джокович с 15. 

Само 7 години след последната титла от Големия шлем на Сампрас, Федерер вече го бе прескочил. Първо, той прибра първата си и за момента единствена "Купа на Мускетарите" в Париж през 2009-а, а месец по-късно вдигна и трофея на Уимбълдън.

Роджър Федерер покори Уимбълдън за рекорден осми път

източник: Gulliver/Getty Images

През 2010 г. швейцарецът бе с 15, Надал с 9, а Джокович с 1 титла. Следващата година обаче бе решаваща - Ноле докосна небесата с изумителната си серия - Мелбърн, Лондон, Ню Йорк и второ място в световната ранглиста. Първото бе за Надал.

Между 2015 и 2016 г. сърбинът спечели 5 от 8 трофея от Големия шлем, с което даде заявка, че ще бъде разбито партито на Надал и Федерер от последните години.

Рафаел Надал с трофея от Ролан Гарос

източник: Gulliver/GettyImages

Швейцарецът, с няколко години по-голям от съперниците си, беше 4 години без голям трофей (2012-2016 г.) поради някои тежки травми. Той обаче реши да редуцира максимално участията си на турнирите извън календара на големите 4 надпревари и започна да се готви само за тях. 

След последния Аустрелиън Оупън Джокович показа, че се намира в най-добра форма сред тримата, след като унищожи Надал във финала.

Роджър Федерер покори Уимбълдън за рекорден осми път

източник: Gulliver/Getty Images

Испанецът пък продължава да мачка на коронната си червена настилка, като вече има 10 титли в Париж на Ролан Гарос. 

Сякаш през тази година 32-годишният Рафа ще получи последна възможност да догони Федерер, който е с 3 трофея пред него. Самият "Матадор" се завърна след тежка контузия, която го тормозеше през есента на миналата година, и въпреки това стигна до финала на първия за годината турнир.

Новак Джокович

източник: Gulliver/Getty Images

Догонването обаче ще бъде крайно трудно с оглед на летящия Джокович.

В момента Федерер е на 37 години, Надал на 32 г., а Ноле на 31 г. Изглежда, че сърбинът е отново се завръща към формата на живота си, чрез която да опита да грабне 6 трофея в последващите няколко години и да се превърне в най-великия (от Големия шлем) в историята на тениса.

Григор Димитров

източник: Gulliver/Getty Images

Той имаше два много силни периода в кариерата си до момента - между 2011 и 2012 г., когато спечели 4 от 8 трофея, както и между 2015 и 2016 г., с 5 от 8. 

Изглежда на този етап младата генерация, сред която бе и Григор Димитров, няма аргументи, с които да се противопостави на зрелите и видели всичко във тениса трима гиганти.

Рафаел Надал - Стефанос Циципас 6:2, 6:4, 6:0

източник: Gulliver/Getty Images

Младите Зверев, Хачанов и Циципас са с най-големи шансове да наложат волята си в следващите години.