Дъждът над Париж остави Цветана Пиронкова в играта за място на четвъртфиналите на Ролан Гарос. Цвети загуби първия сет срещу Агниешка Радванска с 2:6 и изоставаше с 0:3 във втория, когато бе взето решение двубоят да бъде прекратен и да бъде оставан за доиграване в понеделник.

Така българката запази шансовете си за обрат срещу полякинята, която определено бе в подем и надиграваше съперничката си до момента, в който дъждът се изсипа над френската столица.

Именно заради дъжда по-рано през деня мачът на българката стартира по-късно. Началото бе обещаващо като двете изиграха няколко маратонски гейма, играта бе много равностойна, но Радванска взе важните точки, което се оказа решаващо за изхода на първия сет. В него Пиронкова направи два пробива, но пък не успя да спечели нито веднъж свой сервис гейм, заради което Радванска постигна успех в първата част.

Полякинята определено стартира с повишено самочувствие втория сет и отново спечели подаването на Пиронкова за 2:0, след което затвърди пробива си за 3:0, което бе и последното действие в мача за неделния ден.

Доиграването на Пиронкова – Радванска ще бъде втори мач от програмата на корт „Сюзан Лаглен” за понеделник, непосредствено след Марсел Гранойерс – Доминик Тийм, чийто дуел започва в 12 часа. 

Ето как се развиваше двубоят до този момент:

Първи сет

0:1 Мачът започна с маратонски 7-минутен гейм при сервиса на Радванска. Пиронкова демонстрира уверена и агресивна игра като се бори до последно, спаси четири геймбола и на свой ред пропусна един шанс за пробив. Все пак от петия опит Радванска съумя да спечели откриващия гейм.

0:2 За съжаление Радванска постига пробив в първия сервис гейм на полякинята. От 15:30 българката стигна до геймбол за 40:30, но съперничката стигна до равенството, след което Цвети пропусна още един геймбол, а две поредни грешки от ракетата на пловдивчанката доведоха до пробива.

1:2 Пробивът изобщо не притесни Пиронкова, която прави рибрейк! Отново много мощна игра затрудни максимално Радванска, която набързо изоставаше с 0:30. Полякинята стигна до 30:30, но лош опит за къса в мрежата даде брейкбол за Цвети. Той пък бе оползотворен, след като българката не се притесни и да излезе на мрежата.

1:3 Нов маратонски гейм, който продължи над 10 минути. За съжаление обаче въпреки всички усилия Пиронкова не успя да затвърди пробива и отново изостава с два гейма. Двете се вкопчиха във всяка една точка като Цвети пропусна три геймбола. Полякинята на свой ред пропусна три брейкбола, но при четвъртия имаше успех.

1:4 Първи сравнително по-бърз гейм, в който Пиронкова поведе с 30:15, но Радванска все пак успя да вземе подаването си и да поведе с 4:1.

1:5 За съжаление Пиронкова отново не успява да вземе подаването си като Радванска взе важните точки и е само на гейм от успех в сета.

2:5 Пиронкова обаче се връща в борбата за сета след втория си пробив! Вихрено начало набързо доведе до 0:40, а при 15:40 мощен ретур от бекхенд донесе гейма в полза на пловдивчанката.

2:6 За съжаление обаче сетът завърши, след като Пиронкова така и не съумя да спечели гейм на своя сервис. Радванска се възползва от втория си сетбол и сложи край на първата част.

Втори сет

0:1 Радванска започва уверено втория сет и след гейм на 30 повежда и в него.

0:2 Нов сервис гейм на Пиронкова, нов пробив. Цвети губеше с 15:40, но все пак стигна до 40 равни преди обаче Радванска да си осигури нов шанс за пробив и да го реализира след мощен ретур.

0:3 Пиронкова опита да върне пробива, но разнообразната игра на Радванска не ѝ даде шанс и полякинята повежда убедително с 3:0.
Веднага след края на гейма пък мачът бе прекратен заради дъжд.