След отпадането на Григор Димитров още на старта на Ролан Гарос, най-после дойдоха добри новини за българския тенис от втория турнир от Големия шлем. Донесе ги първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова. 

Пловдивчанката отнесе 16-та в схемата италианска тенисистка Сара Ерани, която е финалистка тук от 2012 г. За по-малко от час и половина на корта нашето момиче завоюва победата с 6:3, 6:2 и продължава във втория кръг на надпреварата. 

Първият сет беше решен от един ранен пробив на Цвети. Още във втория гейм тя взе подаването на опонентката си, като я проби на нула. Този неин аванс се запази до самия край на частта и въпреки че Пиронкова изпусна четири сетбола в деветия гейм, реализира петия и затвори при 6:3 и поведе с 1:0. 

Вторият сет беше триумф на пробивите. Първите пет гейма бяха взети от посрещащата тенисистка и в крайна сметка българката беше тази, която първа взе подаването си в тази част, за да дръпне с 4:2. 

После тя проби още веднъж Ерани и след четири мачбола на свой сервис, тя в крайна сметка реализира петия, за да вземе победата и в този сет и да се поздрави с крайния успех в първия кръг на Ролан Гарос. 

В следващия етап тя ще се изправи срещу победителката от мача между шведката Йохана Ларсон и полякинята Магда Линет. И двете са непоставени в основната схема, подобно и на нашето момиче.