Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова загуби двубоя срещу Варвара Лепченко (САЩ) в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания - Уимбълдън. Пловдивчанката отстъпи с 7:6 (6), 2:6, 2:6. Срещата започна в понеделник, но беше прекъсната поради дъжд. В днешния ден американката показа по-добра игра и спечели.

Първата част стигна до тайбрек, който нашата тенисистка спечели с 8:6 точки. Във втория сет Лепченко победи с 6:2. Ще се играе решителен трети сет.

На Пиронкова в трети пореден случай се наложи да спасява поредни възможности да загуби сервис-гейм. Съперничките продължиха да печелят сервис-геймовете си и стигнаха до 6:6. Лепченко първа стигна до мини-пробив с печеливш удар от форхенд за 3:1 точки.

Цвети обаче дочака нова грешка на опонентката си и го върна за 3:4. На свой сервис Пиронкова обръна като при второто разиграване завърши с воле за 5:4. Лепченко спечели и двете си точки на сервис и стигна до сетбол, но го пропусна - 6:6 точки. Пиронкова отговори подобаващо и след три поредни печеливши разигравания спечели сета със 7:6.

Вторият сет не започна добре за българката. Лепченко откри резултата с добър сервис, а във втория гейм проби и поведе с 2:0. След това на корта заваля и срещата беше прекъсната.

Срещата продължи, а Лепченко поведе с 3:0, а след това проби отново българската тенисистка за 4:0. Едва в петия гейм на втория сет Пиронкова съумя да спечели, и то с пробив за 1:4.

Втори последователен гейм за българската тенисистка за 2:4. Играта на българката продължи да върви по възходяща линия, но в осмия гейм тя пропусна възможност за пробив. Лепченко си взе сервиса и поведе с 5:2. Последва пробив от страна на американката и така втория сет приключи в полза на Лепченко с 6:2.

В третия сет американката стартира със сервис и поведе с 1:0. Пиронкова успя да си вземе първото сервиране в третия сет и изравни 1:1. Последва ново равенство за 2:2. Лепченко не се затрудни в петия гейм и поведе с 3:2, а след това направи пробив за 4:2. В осмия гейм Лепченко си взе сервиса за 5:2, а след нов пробев спечели и двубоя.

26-годишната пловдивчанка, полуфиналистката на "Уимбълдън" през 2010 година, е 37-а в световната ранглиста. През миналия сезон пловдивчанката достигна до четвъртия кръг. Лепченко отпадна на старта на турнира на трева от Големия шлем в Лондон през 2013 година, а най-доброто й класиране в британската столица е трети кръг от 2012 година. 

28-годишната натурализирана американка Лепченко, която е родена в Ташкент (Узбекистан), е 57-а в класацията на УТА. Тя няма титли на сингъл в кариерата си досега и е заработила малко над 2,2 милиона долара от наградни фондове.