Феноменалното представяне на Марин Чилич и Кей Нишикори на US Open ще доведат до спад на Григор Димитров с две места в световната ранглиста.

Преди турнира Гришо бе осми, а в Ню Йорк взе 180 точки за достигането си до осминафиналите. Титлата на Чилич и достигането на финал на Никишори обаче ще изкачи двамата съответно до девето и осмо място за сметка на Димитров.

Все пак в официалната класация в момента българинът е девети, тъй като не са отразени точките на Чилич за спечелването на финала. Това обаче ще се случи при новото обновяване на ранглистата в началото на следващата седмица.

Григор се смъква на десето място и в класацията, отразяваща точките, спечелени само през 2014 година, по която се определят и осемте участника на финалния Мастърс в Лондон. Гришо призна, че именно участие там е целта му до края на сезона.

За да го постигне обаче той ще трябва да търси добро класиране в оставащите му 5 турнира, за да успее да изпревари поне двама пред себе си. Най-близко е Милош Раонич на 90 точки, Томаш Бердих има аванс от 175 точки, а Ферер е с точно 200 повече.

Следващият турнир на Григор Димитров е силната надпревара в Пекин, която започва на 29 септември. За нея участие са заявили Новак Джокович, Рафаел Надал, Томаш Бердих и Марин Чилич.