Григор Димитров ще започне своето участие на Аустрелиън Оупън с мач срещу сърбина Янко Типсаревич в понеделник.

Мачът с българина ще бъде завръщане към професионалния тенис за 34-годишния бивш член на топ 10 в световната ранглиста. През 2018-а година Типсаревич не изигра нито един двубой, а през 2017-а също бе много епизодично на корта. Причината са многобройни проблеми с контузии, които в последните години сърбинът има.

Дори се смяташе, че най-вероятно той ще сложи край на кариерата си, след като през октомври сподели, че в следващите месеци ще вземе решение за кариерата си. Все пак достигалият до №8 в света тенисист реши да опита отново да се завърне на най-високо ниво. На Аустрелиън Оупън той ще играе с така наречения "защитен ранкинг" от преди операциите му.

Иначе Типсаревич и Димитров се познават добре като имат пет мача помежду си, а сърбинът е спечелил 4 от тях. Единственият по-скорошен обаче бе през 2016-а на Куинс Клъб в Лондон, където Типсаревич победи с 7:6(6), 4:6, 6:3.

При успех над него, във втори кръг Димитров би срещнал победителя от мача между Пабло Куевас и Душан Лайович. Първият му евентуален съперник сред поставените е деветият в схемата Джон Иснър. Другите поставени в тази част са Кевин Андерсън и Стив Джонсън.

Григор е в четвъртината на Рафаел Надал, с когото може да се срещне на четвъртфинал.

Надал стартира с австралиеца Джеймс Дъкуърт, а жребият може да донесе полуфинал между него и Роджър Федерер. Шампионът от 2018-а започва с Денис Истомин.

За поставения под №1 първият съперник ще дойде от квалификациите, а след това ще срещне победителя от мача Жо-Вилфрид Цонга-Мартин Клижан. Още в трети кръг пък може да го очаква големият талант Денис Шаповалов, а след това някой измежду Давид Гофен и Даниил Медведев.

Негов евентуален съперник на полуфинал е четвъртият в схемата Александър Зверев, който започва срещу Аляж Бедене.

Жребият предложи страхотни сблъсъци още в първи кръг. Такъв определено е този между Ник Кириос и Милош Раонич. Победителят от него пък във втори кръг ще срещне победителя от мача Стан Вавринка-Ернестс Гулбис.

Анди Мъри ще направи своето завръщане на корта с мач срещу шампиона от Доха Роберто Баутиста Агут. Полуфиналистът от 2018-а Кайл Едмънд пък ще има много тежко препятствие в лицето на Томаш Бердих. Друг интересен сблъсък противопоставя Марин Чилич и Бърнард Томич.

Именит треньор прогнозира: 1/4-финал за Григор в Мелбърн