Роберто Баутиста Агут се класира за трети кръг на Откритото първенство на Австралия след нова петсетова битка на кортовете в Мелбърн. След като надигра в първи кръг трикратния шампион на турнирите от Големия шлем Анди Мъри в един от вероятно последните мачове на британеца в кариерата, сега той се справи със съпротивата на представителя на домакините Джон Милман в пет сета – 6-3, 6-1, 3-6, 6-7 (8), 6-4.

Подобно на мача с Мъри, испанецът започна по чудесен начин двубоя, повеждайки за отрицателно време с два сета. Австралиецът обаче показа непримирия си дух, извел го до впечатляваща победа миналата година над Роджър Федерер на Ю Ес Оупън, и намали изоставането си на 2-1 сета след 6-3 в третата част. Двамата продължиха битката помежду си в четвъртия сет, като той бе решен след тайбрек.

Шампионът от Доха поведе с 6-1 точки в него и вече се виждаше в третия кръг, когато Милман направи забележително завръщане в дългия гейм и спечели седем последователни точки, за да вкара мача в пети сет след близо час и 20 минути игра. В него Баутиста Агут все пак намери сили и натисна австралиеца, като направи решителен пробив началото на решителния сет, за да се класира за следващия кръг. Там негов съперник е руснакът Карен Хачанов, който победи по-рано в три сета японеца Йошихито Нишиока. /БГНЕС