Пиперливият баща на Новак Джокович - Сърджан, също взе участие на брифинга, в който той и цялото семейство Джокович говориха след окончателното решение на австралийския съд за световния №1 в тениса. Ноле вече тренира активно в Австралия преди старта на първия турнир от Големия шлем след няколко дни тежки премеждия в Мелбърн.

Сърджан призна, че тенисът вече е стигнал повратната си точка и "големите риби" в спорта трябва да измислят нов спорт, но потвърди, че синът му и там ще бъде най-добрият. Джокович-старши нападна именно "големите риби", след като Новак е нарушил хармонията им в буржоазния им спорт и потвърди, че синът му е получил подкрепа от всяко едно кътче на земното кълбо.

„Благодаря на всички хора по света за безрезервната подкрепа към Новак и нашето семейство. Благодаря на всички, които застанаха на страната на свободата в мнението. Новак никога няма да падне на колене и никой не може да го принуди да го направи. Различни неща се случиха тези дни, но той е изключително стабилен психически, фантастичен човек, който е добър с всички и винаги се опитва да помага на хората. Някои „големи“ хора от света обаче не харесват такива жестове от хора от малки страни като нашата. Те не искат някой да бъде най-добрият в техния буржоазен спорт“, започна Сърджан.

Gulliver/GettyImages
9 снимки

„Играта достигна своя пик. Последният мач беше вече изигран. Трябва да измислят друга подобна игра, но и там той ще бъде най-добрият в света. Но играта, която се игра през последните шест дни, беше невероятно трудна за него и семейството ни. Чакаха го на летището и му отнеха всички права, които принадлежат на човек. Опитаха се да го принудят да подпише безвизов режим, за да могат да го депортират обратно. Той, разбира се, не пожела да парафира този документ, защото не е допринесъл с нищо за него. Дори не ми дадоха да се свържа с него, адвокатите му и приятелите. Беше сам с тях няколко часа, взеха му дори телефона“, продължи бащата на Ноле.

„Няколко часа след това му върнаха телефона, а той и неговият щаб подготвиха фантастична защита. Това е чудесна новина за целия свободен свят. С неговите действия той уважи всички изисквания, които те имаха към него. Отиде там да играе просто тенис. Съдията във федералния съд беше фантастичен, тъй като уважи фактите. Взе единственото решение, което беше правилно и пусна Новак на свобода“, коментира още Сърджан.

„Голяма част от колегите му, включително и такива, които не са в добри отношения с него като Ник Кириос, го защитиха. Говорим за Андир Мъри – негов приятел от детството. Иснър, Джими Конърс и много други бивши и настоящи тенисисти от целия свят. Нямаме нищо против хората в Австралия или други хора по земята. Знаем, че Новак е подкрепян от всеки кът на земята. Последната година, когато някои от играчите нямаха пари да се върнат в държавите си, той им помагаше финансово – това е Новак. Той е слънце. Не сърбин, а свят. Той е божество и всеки човек трябва да се стреми към това“, говори баща му.

„Получихме подкрепа от Африка, Азия, Южна Америка, Русия, Китай последните дни – те са Новак. Надявам се това да бъде повратна точка и ми се иска след три седмици отново да бъдем заедно с титлата от Australian Open. Той ще опита да го стори, тъй като никога не се предава и не пада на колене“, завърши на брифинга Сърджан Джокович.